Entre la seda i l'espart

La 'cantaora' Alba Guerrero presenta el seu primer disc a El Molino

| 11/12/2015 a les 07:00h

Seda y esparto (Taller de Músics, 2015) és el primer disc de la cantaora Alba Guerrero, a qui hem pogut escoltar en diversos projectes flamencs i 'transestilístics'. El presentarà aquest 15 de desembre a la sala El Molino de Barcelona (21 h), amb una col·laboradora de luxe i, com ella, de Huelva: Rocío Márquez.
Alba Guerrero Foto: Juan Miguel Morales

Formada amb mestres com Chiqui de la Línea i establerta a Barcelona, després de passar per Sevilla i aprendre al costat de Naranjito de Triana, Alba Guerrero no només destaca per la seva veu, sinó per la seva mirada creativa i investigadora envers el flamenc. Bon exemple és el seu projecte Polifonia jonda, que va guanyar l'any 2012 el primer premi al certamen de creació flamenca Infusiona't, organitzat pel Centre Cívic Besòs. Amb aquest projecte coral, la cantaora va aprofundir en l'aplicació de la polifonia al món del flamenc, seguint el camí del mestre Morente. També va participar, per exemple, a l'espectacle Notícia del Regne de Mallorques, ideat per Bienve Moya amb la complicitat del Taller de Músics, on s'exploraven les connexions entre els cants de diverses tradicions musicals d'aquesta riba del Mediterrani.

Amb aquest disc publicat gràcies al micromecenatge, segons explica, ha volgut reflectir la seva manera de sentir el cant flamenc: "Una percepció interna que va des del més delicat fins al més aspre". És a dir, des de la seda fins a l'espart. S'hi combinen lletres pròpies i populars que aborden des dels sentiments maternals fins a les penes mineres de la taranta. I musicalment, s'alternen els pals canònics –buleries i soleà– al costat de fandangos de Huelva a partir dels versos de Miguel Hernández, la milonga "Cayó una perla en un lirio" o "Polifonia jonda", on acompanyen la cantaora les veus de Carles Dénia, Anna Colom i Cristina López.

Arxivat a: Sons de la mediterrània, flamenc, Alba Guerrero