Música en codi obert a Flix

Maria Arnal i Marcel Bagés, el 2 de gener amb els Petits Cantaires de l'Orfeó

| 18/12/2015 a les 12:00h

La badalonina Maria Arnal i el flixanco Marcel Bagés pensen i toquen la música en codi obert. La tradició oral i la creació de l'instant s'entrellacen en la seva proposta, que es completa amb projeccions. El 2 de gener es trobaran al Cinema de la Unió Social amb els Petit Cantaires de l'Orfeó de Flix (22.30 h).


La singularitat d'aquesta actuació amb què el duet encetarà l'any raurà en la participació dels petits cantaires de l'Orfeó de Flix. Una nova experiència: "Sempre mirem de viure la música en comú i col·laborar amb la gent que participa en l'ambient musical dels pobles; generar una activitat cultural, no com a espectadors sinó com a participants. Els Petits Cantaires són una institució a Flix, i a ells els permetrà també acostar-se a altres músiques –explica Marcel Bagés–, de fet també tenim pendent de proposar-los alguna col·laboració amb Lo Gitano Blanc [el grup flixanco de rumba catalana on també toca Bagés]". Al concert de Flix els cantaires faran aparicions puntuals, afegint cors i veus a part del repertori del duet, que a l'espectacle Codi obert s'acompanyen d'
Oriol Roca (bateria), Arecio Smith (teclats i sintetitzadors), Carme Gomila i Odile Carabantes (visuals).  

Les músiques de tradició oral, especialment els cants de batre i els cants melismàtics en general, a més de textos terrenals com ara els versos de Vicent Andrés Estellés, han alimentat fins ara la música del guitarrista elèctric i la cantant. I ho seguiran fent: "Continuem amb la idea que hi havia al nostre primer EP, entenent les músiques una mica com es feia abans, en què una iaia podia cantar una cançó de maneres molt diverses segons el dia que tingués... Ens agrada això, remenar lletres, jugar amb l'ambiguïtat de l'autoria... com si fóssim al carrer o asseguts al voltant d'una taula". Cal recordar que Codi obert neix de la filosofia i el caràcter del projecte col·lectiu Compartir Dóna Gustet.

Més enllà del concert a Flix, el duo ja té previst gravar en breu un nou EP. "Ens agrada aquest format de durada més curta, perquè s'adapta al nostre ritme de treball i permet reflectir molt bé cada moment pel qual passem. Ens permet presentar les cançons tal com estan en un moment concret", explica el guitarrista. El 8 de gener Maria Arnal i Marcel Bagés actuaran tots sols a la Casa Golferics de Barcelona. I més endavant, el 13 de març, seran al CAT de Gràcia en una coproducció entre els festivals Tradicionàrius i BarnaSants.

Finalment, fem a Marcel Bagés la mateixa pregunta que vam fer fa uns dies a un altre explorador de les arrels originals, el bateria Arnau Obiols: S'està obrint una escena entre el folk i l'experimentació? "No acabaria de saber ben bé què respondre. El que sí que és clar és que hi ha diverses propostes que miren la tradició d'una manera nova. Ara, per exemple, vam ser a València amb el grup Gener, que va fer una versió de la 'Cançó del llaurador' d'Ovidi Montllor que és brutal. Però cadascú té el seu enfocament especial i específic."


Arxivat a: Sons de la mediterrània, Compartir dóna gustet, Maria Arnal, Marcel Bagés, Flix