Del port a cal fuster

Joan Josep Mayans musica catorze poemes de Nadal i tres nadales tradicionals

| 22/12/2015 a les 11:24h

Fa uns anys Joan Josep Mayans va gravar un disc excepcional, Verdaguer (Picap, 2007), amb adaptacions de Mossèn Cinto. I ara ha tornat a fer una obra d'ofebreria sonora: A cal fuster hi ha novetat (Quadrant Records, 2015), on musica catorze grans poemes de Nadal i arranja tres nadales tradicionals. Des de l'humil establia on l'infant és nat fins a l'humil port de Barcelona on Salvat s'esllomava carregant fusta.

Portada del segon llibre de Salvat-Papasseit, 'L'irradiador del port i les gavines' (1921)


Les tres nadales tradicionals són l'universal "El cant dels ocells", que obre l'àlbum amb l'harmonització que en va fer Josep Crivillé, i "Ball rodó disposen" i "El noi de la Mare", que tanquen el disc. Entremig, Mayans (veu, guitarra, viola de roda, flautes de bec, cromorns i xeremia) s'acompanya d'Eva Curtó (violoncel) per interpretar una antologia de poemes nadalencs d'autors catalans, principalment del segle XX, que ha anat musicant al llarg dels anys.

Destaca l'excepcional "Nadal", ambientat a la Barceloneta, que Joan Salvat-Papasseit va incloure a L'irradiador del port i les gavines connectant les avantguardes i el Nadal (en sintonia amb el J.V. Foix d'"Ho sap tothom, i és profecia"). Precisament l'estel que il·lustrava la portada d'aquell poemari de Salvat, cabdal de la literatura catalana, s'ha fet servir per a la senzilla portada del disc.



Joan Josep Mayans
 –molt vinculat a la cultura popular olotina amb el grup Til·ler i el festival de cornamuses Cornamusam, entre altres– també ha inclòs musicacions del citat poema de Foix, de Joan MaragallJacint Verdaguer (amb "Lo violí de Sant Francesc", que ja formava part del disc verdaguerià), Marià VillangómezMarià ManentPere Quart... i del príncep Josep Carner, que amb la seva "Balada de Nadal per a cantar-la els pirates de la mar" va animar aquest músic eivissenc-garrotxí a emprendre aquesta aventura poètica-nadalenca.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, nadales, Joan Josep Mayans, Quadrant