Rumba a Can Milans

L'exposició 'Geografia de la rumba Catalana' a Caldes d'Estrac fins al 26 de febrer

| 16/02/2016 a les 11:00h

L'exposició 'Geografia de la rumba catalana', produïda per Forcat i Enderrock amb fotografies de Juan Miguel Morales, es pot visitar a la biblioteca Can Milans de Caldes d'Estrac. Aquest 17 de febrer a les 19 h l'autor dels textos, Jordi Martí Fabra, en farà una vistia guiada. I ho hem aprofitat per triar deu discos amb més o menys rumba del fons d'aquesta biblioteca.



1. Diversos autors. Peret té molt poder (EDR Discos, 2014). L'octubre del 2014, coincidint amb un número especial d'Enderrock dedicat a Peret, la revista va encartar aquest àlbum amb versions, incloses algunes d'inèdites i rareres del rei de la rumba.


2. Peret. Que levante el dedo (K. Indústria Cultural, 2007). Un dels bons discos de maduresa, amb temps alentits i la calidesa acústica de Peret


3. La Troba Kung-Fú. Santalegria (Chesapik, 2013). Rúmbia: estranya i salvatge mutació vallesana feta de rumba, ball d'envelat, romanços, cúmbia, ball de gitanes, boscos i polígons. Aquest disc n'és una mostra.


4. Sabor de Gràcia. La cançó amb rumba (Stress Music, 2006). El grup de Sicus Carbonell versiona per rumba un bon grapat de clàssics i no tan clàssics de la Nova Cançó.


5. Lo Gitano Blanc. La rumba ebrenca (DiscMedi, 2014). A Flix també fan rumba catalana i combativa.


6. Patriarcas de la Rumba. Cosa nostra (K. Indústria Cultural, 2005). Cinc il·lustres veterans de l'escena rumbera van fer un pas endavant reunint-se en aquest exitós supergrup.


7. Rosario. Muchas flores (Sony, 2001). La filla petita del Pescadilla i Lola Flores demana marxa i marxa versionant Ramunet.


8. La Pegatina. Via mandarina (Kasba, 2009). Energia suburbana i ensaladilla de ritmes populars, inclosa la rumba catalana.


9. Camarón. La leyenda del tiempo (Polygram, 1979). Estem d'acord amb Txarly Brown. La rumba de Kiko Veneno "Volando voy" reuneix molts dels trets genuïns de la rumba catalana. Cantada per Camarón, es va incloure en un dels discos més moderns i lloats de la història flamenca. 


10. Diversos autors. Monstres of Rúmbia (EDR Discos, 2015). Estrelles vallesanes de l'acordió i de més enllà es troben en aquest recopilatori, impulsat per Carles Belda i encartat amb les revistes Enderrock i Vallesos. Després de la presentació a Caldes de Montbui, aquest 18 de febrer aterrarà al Born Centre Cultural de Barcelona.


Arxivat a: Sons de la mediterrània, Juan Miguel Morales, Forcat, Rumba catalana, Caldes d'Estrac