Vent mariner a les veles

Xaluq presenta el disc 'Empelt' al Tradicionàrius aquest 28 de febrer

| 26/02/2016 a les 18:00h

Els vents que bufen pel Mediterrani han estat font d'inspiració musical repetidament: des del grup mallorquí Xaloc Música fins a Paco de Lucía, que va gravar el disc Siroco (Mercury, 1987), passant per Maria del Mar Bonet, Ausiàs March i Raimon. El fil es perllonga amb el sextet Xaluq, que presenta el seu primer disc al CAT.  


Els sis integrants de Xaluq creen noves composicions sobre una base tradicional i sobre els patrons musicals d'arreu del Mediterrani, amb un espai preferent per al País Valencià. Toni Fort (saxo i bansuri), Sandra Monfort (guitarra i veu), Cento Carbó (cajón, darbuka, dun dun), Cristina López (veu), Carlos Cuenca (percussions) i Ismael Alcina (baix) han materialitzat tot aquest discurs en el flamant i prometedor disc Empelt, editat pel segell Mésdemil.   

Respecte al nou treball i el seu títol, la guitarrista Sandra Monfort comenta: "Gairebé tot són cants de treball, sentits a llauraors valencians. Gent com el meu avi, que era agricultor i ensenyava a fer els empelts. Quan agafava una branqueta i la posava en un altre arbre, fent que aquest rejovenís i tragués fruites noves, a mi em semblava màgic! La música que fem nosaltres és una miqueta això, empeltar nova energia a músiques antigues".

En l'apartat de les col·laboracions, al disc hi trobem dues personalitats destacades del folk ibèric, el multibufador Xavi Lozano, i el cantant, percussionista i investigador Eliseo Parra. A la casa-estudi actual d'aquest darrer, al poble de Candeleda –prop d'Àvila–, el grup hi va fer estada uns quants dies per arrodonir la gravació del disc i, de passada, banyar-se al riu que hi passa.

La tardor passada van quedar finalistes del Concurs Sons i aquest diumenge 28 de febrer presentaran el seu primer disc, acabat de publicar, al CAT de Barcelona, amb la participació especial de Xavi Lozano. L'11 de març seran a l'Espai Octubre de València (20 h), i l'endemà, 12 de març, actuaran al Teatre Raval de Gandia.



Arxivat a: Sons de la mediterrània, Tradicionàrius, Xaluq, Empelts, folk