Perpinyà, centre del món i de la rumba

Del 5 al 9 d'abril s'hi celebrarà la sisena Setmana de la Rumba Catalana

| 17/03/2016 a les 07:00h

La Casa Musicale de Perpinyà acollirà ben aviat una nova Setmana de la Rumba Catalana. Hi haurà exposicions, conferències i concerts representatius de les diverses variants rumberes: Peret Reyes amb Tato Garcia, Anton Bily de Figueras, Rumbamazigha, Maria Cambray, Billy de Figueras, Achilifunk Sound System i Sabor de Gràcia.

Rumbamazigha Foto: Juan Miguel Morales

Els concerts arrencaran el dimecres 6 d'abril amb una col·laboració que aporta una visió transfronterera a partir de la trobada entre dues personalitats rumberes que ja van coincidir l'any passat: Peret Reyes, del carrer de la Cera de Barcelona, i Tato Garcia, de Perpinyà. I l'endemà, dijous 7 d'abril, serà el torn de tota una revelació, la cantautora rumbera Maria Cambray.

Divendres 8 d'abril, el flamenc Anton Bily de Figueras fara un homenatge a Camarón de la Isla, i tot seguit serà el torn del combo Rumbamazigha i la seva subtanciosa barreja de la rumba amb diverses tradicions mediterrànies. El 9 d'abril, per rematar, un altre programa doble: energia 'gipsy soul' amb Achilifunk Sound System i, per rematar-ho, un dels grups veterans i emblemàtics de la rumba a Barcelona, Sabor de Gràcia.  

A banda dels concerts, hi haurà diverses activitats paral·leles el dimarts 5 d'abril a la tarda. L'artista Gabi Jiménez presentarà els seu projecte Els colors de la rumba, en què ha treballat la tècnica del fresc i l'imaginari integrador de la rumba amb alumnes de centres del Prat de Llobregat, el barri de Font de la Pólvora de Girona i de Perpinyà. Peret Reyes i l'antropòleg i estudiós de la rumba Martí Marfà Castán presentaran el projecte que els ha dut a treballar la música en diferents instituts de Perpinyà a partir d'elements de la rumba i de cançons com "El muerto vivo". I, tot seguit, el mateix Martí Marfà dissertarà sobre la rumba catalana en una xerrada i debat obert a tothom per reflexionar i posar en qüestió alguns dels tòpics més habituals que circulen al voltant de la rumba catalana.

A més, del 5 al 9 d'abril la Casa Musicale acollirà l'exposició itinerant i divulgativa Gitanos. Com tu!, impulsada per la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya per lluitar contra els prejudicis i promoure la cultura del poble gitano.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Casa Musicale, Perpinyà, Rumba Catalana