Pemi Fortuny deixa Lax'n'Busto, i el grup continua amb un nou cantant

| 21/10/2006 a les 00:00h

Fins fa poques hores només era un rumor, però avui ja és una notícia: Pemi Fortuny, cantant de Lax'n'Busto des de la seva fundació l'any 1986, ha decidit deixar el grup. Fortuny vol allunyar-se durant un temps dels escenaris i del món de la música. Així, el recital que el grup ha ofert a la Mirona de Salt per clausurar la gira de 2006 ha esdevingut l'últim concert dels Lax'n amb l'emblemàtic Pemi com a cantant. Una decisió que ha caigut com una bomba en l'escena del rock en català, i que ha generat reaccions de tota mena. En un primer moment la confusió ha estat total a la Mirona, perquè dalt de l'escenari Fortuny no ha fet cap referència explícita a la seva marxa.
El cert, però, és que ha aprofitat la cançó "Apareix-te a casa meva", en què habitualment baixa al públic, per pujar a l'oficina de la sala La Mirona i penjar un comunicat al fòrum de la pàgina web de Lax'n'Busto. Un cop ha tornat a escena, a continuat el concert amb normalitat fins a la darrera cançó, "Miami Beach". El grup s'ha despedit com ho fa habitualment i Fortuny ha seguit sense fer cap referència als fets. Al cap de poc, s'ha fet fonedís evitant els periodistes, i de mica en mica la notícia s'ha anat extenent com la pòlvora.
En aquest comunicat, el ja excantant de Lax'n explica que "després de vint anys compartint escenari amb els meus companys i amb vosaltres, el públic, he decidit donar un gir radical a la meva vida per tal de poder fer tot allò que el meu cor em dicta". Fortuny diu que "hem disposo a deixar un vaixell que no s'està enfonsant, perquè aquest continuarà, i esperem que amb força. El que vaig a fer és pujar en un altre vaixell més gran i que pretén arribar encara més lluny, per poder contribuir a ajudar a una part del 80% restant de la humanitat que malviu perquè nosaltres puguem continuar vivint amb la nostra lògica". Així, el del Vendrell seguirà vinculat amb projectes humanitaris, com els que l'han dut a fundar una ràdio en una regió remota de Sierra Leone.

Reacció del grup
Està previst que avui dissabte Jimmy Piñol, Jesús Rovira, Pemi Rovirosa i Cristian G. Montenegro, els altres quatre membres de Lax'n'Busto, pengin un comunicat a la web explicant la seva versió sobre els fets. Segons ha pogut saber Enderrock, en aquest comunicat els Lax'n també faran pública la seva decisió de continuar endavant amb el grup fitxant un nou cantant que, a partir d'ara, defensarà les cançons de la banda d'El Vendrell en directe i als estudis de gravació. Es tracta de Salva R. Alberch, vell amic dels Lax'n, fins fa poc actor de la companyia Dagoll Dagom -ha participat en el musical Mar i Cel fent el paper del pirata Osman- i bregat als escenaris durant els darrers deu anys.
Així mateix, del 15 de gener al 15 de febrer de 2007 el grup es desplaçarà als Estats Units per enregistrar el seu pròxim disc sota la producció de Sylvia Massy, un veterana productora que ha treballat amb formacions com Red Hot Chili Peppers, System of a Down i Björk, entre d'altres. La veu del nou cantant, però, ja es podrà escoltar en un disc d'homenatge a Sopa de Cabra que està preparant la discogràfica Música Global, en què el grup d'El Vendrell interpreta el tema "Els teus somnis".
Lax'n'Busto són una de les bandes deganes del rock en català. El seu primer disc va ser Vas de punt?... O què!!! (Zebra, 1989), i des de llavors han editat nou treballs més. Aquest mes de juny han rebut el disc d'or per les quaranta mil còpies venudes de Lax'n'Busto (DiscMedi, 1991), un dels seus CD més celebrats, amb cançons com "Pagès" o "Miami Beach". Acaben de celebrar el seu vintè aniversari sobre els escenaris.
Arxivat a: Enderrock