A poc a poc i bona lletra

Crònica del Babel Med Music 2016

| 06/04/2016 a les 10:14h

Marsella, la gran ciutat de la Provença, va acollir la dotzena edició del Babel Med Music entre els passats 17 i 19 de març. Aquesta és la crònica de l'entusiasta musical Jordi Urpí, que hi va acudir en representació de la Fira Mediterrània de Manresa.

El pianista Dorantes va presentar la seva co·laboració amb el violoncel·lista Renaud Garcia Fons el 18 març al Babel Med Music. Foto: Jean de Peña (Babel Music)

De nou vam estrenar la primavera a Marsella, en representació de Fira Mediterrània de Manresa, amb l’estada a la dotzena edició de Babel Med Music. L’aposta que la capital de la Provença va fer en el seu moment per aquest mercat cultural s’ha convertit en un espai consolidat, fèrtil i actiu per al sector professional de les músiques del món. Durant les hores diürnes, un munt de converses i activitats serveixen per compartir projectes, travar acords i descobrir noves propostes. Quan es fa fosc, una trentena llarga de concerts ens permeten conèixer com sonarà el món en els propers mesos.

I en aquests tres dies provençals, l’equip que Fira Mediterrània de Manresa s'ha traslladat a Marsella i hi ha realitzat una intensa feina de contactes, relacions, intercanvis i prospeccions. Aixoplugada per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i dins el procés d’internacionalització que la Fira manté i reforça des de fa anys, la feina realitzada a Marsella significa, sempre i alhora, iniciar relacions de llarg termini (cas de les aliances estratègiques amb diferents agents de l’àrea mediterrània) i generar accions que fructificaran la propera tardor a la capital del Bages.

És el cas, per exemple, de la planificació de la nova edició del Wine & Fest Forum, la trobada de festivals que se celebra durant el matí del dissabte de Fira Mediterrània (una seixantena, l’any 2015). Aquesta vegada l’eix temàtic plantejat és la relació amb les oficines d’exportació musical, i a Marsella s’ha concretat la presència de responsables de les institucions d’Escòcia, la Puglia, Holanda, Àustria i Polònia, entre d’altres. També es va participar de l’assemblea general de l’EFWMF (European Forum of Worldwide Music Festivals), en què el català Carles Sala va ser escollit membre del consell directiu.

I pel que fa a la música en viu (al cap i a la fi, raó de ser d’aquest esdeveniment), hi ha un munt de nous noms entre els quals destaquem Jewish Monkeys (irreverent aproximació al klezmer), Sirventés (nou projecte de l'occità Manu Théron), Saodaj’ (la jove generació del maloya de l’illa de la Reunió) i Turbo Sans Visa (encertada combinació de DJ set, visuals i cantants en directe). I des de visions radicalment diferents, les dues propostes més interessants van ser la solvència demostrada per la parella Dorantes & Renaud Garcia-Fons i la sessió implacable de la DJ turcoalemanya Ipek Çioglu. Perquè el món ja no serà mai com abans i cal adaptar-se.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Babel Med, Marsella, Fira Mediterrània