Entramats de cim en cim

La IV Mostra de Músiques de les Muntanyes d'Europa, a Bellver de Cerdanya del 10 al 12 d'agost

| 20/07/2016 a les 07:00h

De l'humil i antiquíssim rabequet a tota una orquestra pirinenca de folk i jazz. El festival Trama, amb seu central a Bellver de Cerdanya, celebra la quarta edició del 10 al 12 d'agost posant de relleu el valor de les músiques de les muntanyes d'Europa, i especialment de Catalunya.

Artur Blasco presentarà el seu nou àlbum dedicat al rabequet al festival Trama. Foto: Festival Trama

El festival pròpiament dit tindrà lloc entre el 10 i el 12 d'agost a Bellver de Cerdanya, amb propostes variades però sempre unides pel tret comú que presenten i divulguen els sons i la música tradicional de muntanya. Així, el dimecres 10 a la plaça major tindrà lloc una presentació ben especial: concert de la Rufaca Folk Jaz Orchestra, una gran orquestra forjada a Arsèguel, capitanejada per Sergi Vergés i integrada per valors del folk i del jazz català, entre altres la cantant mallorquina Joana Gomila, que donen nova forma al repertori tradicional pirinenc. Per exemple, "Lliri d'aigua":



Dijous 11 al matí, després d'una caminada artística, el saxofonista Marcel·lí Bayer presentarà el seu nou disc, 1680, on reuneix improvisacions gravades en una ermita romànica de la Catalunya Central. I tot seguit, concert/mostra amb els alumnes de l'Escola Folk del Pirineu. Ja a la tarda, Josep Lizandra i Ignasi Ros presentaran el llibre Els pastors i la música, escrit per Ramon Violant, i es farà un taller de danses de l'Auvèrnia amb el grup occità Komred, que a la nit compartirà cartell amb els noruecs Christian Wallumrod Ensemble.

Divendres 12 d'agost, al migdia hi haurà concert de la formació basca Urbaïla. I a la tarda, després d'un taller de de danses del Piemont, l'incansable Artur Blasco presentarà el seu nou treball, Cançons de cantaires, ermitanys i d'altra gent de pas, centrat en el món dels antics pastors i la tradició del violí primitiu conegut com a rabequet.

La veterana formació piemontesa Tre Martelli i la jove Orquestrina Trama de Catalunya –presentant el seu primer treball, Paralolop (Icària, 2016)– tancaran aquesta edició d'un festival que de mica en mica, i fent honor al seu nom, va ordint una trama de complicitats i coneixement als Pirineus i a altres indrets muntayosos d'Europa.

Trama als pobles

Els dies previs al festival, a més, hi haurà petits concerts a altres pobles de la zona i compartits amb alumnes de l'Escola Folk del Pirineu: el 3 d'agost, Pierre Rouch a l'eglésia de Sant Serni de Prats; el 4, el violista de roda Marc Egea a Montellà; el 5, el duo d'acordió i flauta La Tupina a Prullans; el 8, el grup mixt de polifonia tradicional Driana a l'església de Lles de Cerdanya, i el 9, Marcel Casellas Trio a l'església de Riu de Cerdanya.

Arxivat a: Sons de la mediterrània, Artur Blasco, Festival Trama, Rufaca, Bellver de Cerdanya, Folk