Rumba, havanera, farandola...

Música d'arrel i patrimoni històric a la XIX Festa de la Sal de l'Escala

| 28/08/2016 a les 07:00h

A partir de la seva llarga història com a port de salaó d'anxova i sardina, el poble de l'Escala acull cada setembre un dia de festa al voltant d'aquesta activitat. La XIX edició, el 17 de setembre, inclou una mostra d'oficis mariners, cançons de vora mar, havaneres, rumba catalana i balls populars com la farandola.
Festa de la Sal a l'Escala. Foto: Robert Carmona / Museu de l'Anxova i de la Sal
 
Tot el poble de l'Escala surt de casa, va al carrer,
se'n van tots junts a la Punta a mirar els sardinalers.
Més de cent veles hissades surten quan ja cau el sol
per anar a fer 'l'alba de prima', van més enllà del Cargol.

Així comença la cançó "Festa de la Sal", inspirada en els records del pescador Sabateret, escrita per Josep Bergadà i interpretada pel grup d'havaneres La Vella Lola. Aquest grup i Barca de Mitjana actuaran pels bars i tavernes de la platja de l'Escala durant el matí del 17 de setembre, amb motiu de la Festa de la Sal, compartint protagonisme amb els plats mariners que s'aniran servint. I a l'Alfolí, al migdia hi haurà una xerrada sobre la tradició dels griots africans, seguida d'un concert de balafó i kora.

A la tarda, mentre arriba el vaixell de la sal acompanyat del so de corns marins, actuarà el trio de cançó marinera Tres de Ronda. Tornaran a cantar La Vella Lola i Barca de Mitjana, i a partir de les 19 h es recitarà poemes de l'escriptora escalenca Víctor Català i es ballarà els tradicionals balls vinculats als pescadors de l'Escala i el golf de Roses: el "Ball de Nyacres", el "Ball del Drac" i "la Farandola". A la nit, després de l'entrada de les barques amb veles il·luminades, hi haurà ball de fi de festa amb el grup barceloní de rumba catalana La Màlaga. A més, la nit anterior a la festa, el 16 de setembre (22 h), hi haurà trobada de cançons vora mar, amb Cor Indika, Xalem, Sidro i Carles i tots els cantadors espontanis que s'hi vulguin afegir.

El programa de la Festa de la Sal inclou també mostra d'oficis mariners, jornada de portes obertes al Museu de l'Anxova i de la Sal, tallers de danses tradicionals catalanes, danses africanes, taller de salaó d'anxova, construcció de barquetes de suro, taller de nusos mariners, etc. Trobareu més informació i horaris sobre aquesta festa, que l'any passat va ser inclosa al Catàleg del Patrimoni Festiu de la Generalitat de Catalunya, en aquest enllaç.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Festa de la Sal, l'Escala, nyacres, farandola