La festa gran de la rumba catalana

La VIII Diada de la Rumba, aquest 4 de desembre a la Fabra i Coats de Sant Andreu

| 08/11/2016 a les 07:00h

Després de celebrar activitats a Girona i Mataró, aquest 4 de desembre arriba la festa grossa de la rumba catalana a Barcelona. Serà el diumenge 4 de desembre i, com l'any passat, se celebrarà a la fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu. El programa va del matí i a la nit i totes les activitats seran gratuïtes.
Taller de ball a la Diada de la Rumba Foto: David Reguerio

Aquesta tardor, els ritmes calents a Barcelona estan de dol per la mort recent del periodista i melòman Enrique Romero 'el Molestoso'. Referent dels sons diversos de l'arbre afrollatí, el seu record està molt present entre la comunitat rumbera que organitza la propera Diada de la Rumba.

L'any passat la rumba catalana va ser declarada Patrimoni Cultural de Catalunya i es va començar a impulsar la seva candidatura per ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial per la Unesco. Enmig d'aquest context d'aparent prestigi creixent, arriba per vuitè any consecutiu la Diada de la Rumba, la festa coordinada per la Forcat que serveix alhora per aglutinar i dinamitzar el sector, però sobretot per passar-ho bé amb una saludable voluntat participativa i amb els tallers, la xocolatada, la fira i les actuacions que formen el programa.

Enguany la Diada torna a l'espai de l'any passat, la fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu. Durant tota la jornada s'hi podrà veure l'exposició Grans noms de la Rumba Catalana (aquí podeu fer-hi una visita virtual), i també hi haurà fira de productes rumbers. Al matí, entre les 10 i les 14 h, es faran tallers de palmes, de guitarra ventilador i de ball (els tallers tenen places limitades i cal inscripció prèvia a diadadelarumba.com). A més, es presentarà el disc El Noi. La bomba gitana (Satélite K, 2016), un treball que recupera i reuneix l'obra gravada del gran rumber d'Hostafrancs, amb la presència dels dos impulsors de l'àlbum: David 'El Indio' i José Manuel Gómez 'Gufi'.

A partir de les 17 i fins a les 20 h tindrà lloc la multitudinària jam rumbera. Enguany hi passaran onze grups de l'escena actual que, amb el títol Generacions rumberes, mostraran la continuïtat històrica i el relleu generacional que garanteix la vivacitat d'aquesta música: Peret Reyes, Morosito, La República Rumbera, Rumba Tarumba, Rumba que Derrumba, Bananna Beach, Tupica, Sandunguera, Alma de Boquerón, Son de la Rambla i Set de Rumba.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Rumba Catalana, Forcat, Fabra i Coats, Diada