Sa ximbomba capgirada

Joana Gomila presenta 'Folk Souvenir' a Palma i Manacor

| 09/11/2016 a les 07:00h

Tonades de feina i cançons tradicionals mallorquines fantàsticament capgirades, rebregades i enlairades per cinc joves músics que es mouen com peix a l'aigua entre el folk i el jazz. Joana Gomila presenta el seu Folk Souvenir (Bubota, 2016) al Teatre Mar i Terra de Palma (11 de novembre, 21 h) i al Teatre Municipal de Manacor (13 de novembre, 19 h).
Folk Souvenir. Foto: Dani Álvarez - The Way You Look Tonight

Després de presentar-se a la passada Fira Mediterrània de Manresa en dues sessions amb les entrades esgotades, Joana Gomila (veu), Santi Careta (guitarra), Àlex Reviriego (contrabaix), Laia Vallès (teclats) i Arnau Obiols (bateria) duen el projecte Folk Souvenir el proper cap de setmana a Mallorca. El divendres 11 de novembre actuaran al Teatre Mar i Terra de Palma (21h) dins la programació del cicle Palmafolk. Dos dies després, el diumenge 13 de novembre, repetiran al Teatre Municipal de la vila natal de Gomila, Manacor (19 h).

Com si les arrels de la música popular mallorquina s'enlairessin per cels nous, el projecte Folk Souvenir és estimulant, entre altres coses, per la manera com s'adopta tot un imaginari molt present a les Baleras –el folklore, el turisme, la memòria col·lectiva, la tradició oral...– i se n'extreu un producte artístic. El fandango "So de pastera", la popular "Sa ximbomba" deconstruïda, la dolça cançó de bressol "Tonada de sa son", cants de fer feina al camp ambientats amb noves sonoritats i el romanç "Ses transformacions", entre altres, formen part d'un repertori que deixa alhora molt d'espai per a la lliure expressió de la guitarra elèctrica, el contrabaix, els teclats i la bateria. 

Gravat en directe i produït per Jaume Manresa (Antònia Font), Folk Souvenir es presenta així: "Parteix de tonades populars per teixir sonoritats salvatges i delicades que s’entremesclen amb sàmplers de pagesos, nins, padrines, gravacions d’Alan Lomax i inèdits de na Joana, sempre entre un amor honest per la matèria prima i un esperit decidit a experimentar".
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Folk Souvenir, Joana Gomila