Cuir i llibertat

La cantora Mariana Carrizo, al CAT aquest 2 de desembre

| 29/11/2016 a les 07:00h

La cantora Mariana Carrizo és un dels grans exponents actuals del canto a caja, tradició musical del nord de l'Argentina amb molts elements prehispànics i fortes vinculacions al paisatge que la fan fascinant. Després d'haver actuat a València, aquest divendres 2 de desembre serà al CAT de Gràcia (22 h), en el marc del cicle Hamaques de Casa Amèrica Catalunya.


El canto a caja és un format musical elemental –veu i percussió– amb què al nord de l'Argentina s'interpreten diversos patrons musicals –baguala, tonada, vidala– i també es vehiculen festes populars, rondes de cant improvisat, etc.

De tot aquest món beu Mariana Carrizo (Angastaco, 1977). Provinent de la zona rural de les valls Calchaquíes (Salta), s'ha convertit en tota una personalitat del folklore argentí, no només per la força i la cruesa del seu cant, sinó també per haver incorporat un contingut crític, feminista i compromès a les seves coples. Va començar a actuar en trobades i festivals als vuit anys, i des d'aleshores no ha parat de cantar i fer treballs de camp recopilant cants. El 2004 hi va haver un punt d'inflexió en la seva projecció quan va guanyar el premi Consagració al multitudinari festival de Cosquín. Al concert del CAT hi haurà la presència també de cançó de text improvisat en català, amb el col·lectiu Cor de Carxofa i la companyia Corrandes Són Corrandes. A més, Carrizo oferirà un taller el dijous 1 de desembre a la tarda a l'espai Ku del Born barceloní (18-30 h).

Per la seva qualitat, el seu carisma i la seva imaginació, aquesta cantora ha contribuït poderosament a la difusió de les músiques del nord-oest argentí. Un exemple és el gran èxit que ha tingut aquest clip tan especial, corresponent a "Doña Ubenza", composició de Chacho Echenique sobre les dones treballadores i les cultures autòctones, que la cantora ja havia versionat al disc de Coplas de sangre (Belgrano Norte, 2007):



Arxivat a: Sons de la mediterrània, Casa Amèrica, CAT, Mariana Carrizo, Hamaques