De Mallorca al món

Blau publica el recopilatori 'Els Valldemossa. Antologia 1960-1972'

| 23/12/2016 a les 07:00h

És un dels grups emblemàtics de la música popular mallorquina. El segell Blau ha recopilat per primer cop en CD una selecció de les històriques cançons d'Els Valldemossa editades en diversos vinils entre els anys 1960 i 1972. Del "Bolero vell de Valldemossa", conegut per tothom com "El parado", a la discotequera i hiperexitosa "Fiesta".
Senzill amb les cançons "Fiesta" i "Balada del maderero" (Belter, 1970)

Els germans Tomeu, Bernat i Rafel Estaràs –fills de Bartomeu Estaràs, el fundador del grup de balls Parado de Valldemossa, creat el 1925– van formar Els Valldemossa el 1959 i van començar a actuar a la llegendària sala de festes Tito's, a Palma. El 1964 s'hi va incorporar la cantant Margaluz, que seria substituïda per Genia Tobin a partir del 1970, el mateix any que el grup va publicar l'exitosa cançó "Fiesta" i un any després de participar al festival d'Eurovisió al costat de Salomé interpretant "Vivo cantando". Al llarg dels anys seixanta, el grup va guanyar-se ràpidament una extraordinària projecció internacional, amb gires internacionals incloses. També és molt significatiu el seu disc en català Els Valldemossa canten el folklore de Mallorca (1972).

L'antologia, editada per Blau i seleccionada per Genia Tobin i Tomeu Estaràs, s'obre amb l'emblemàtic "El parado" i inclou 23 cançons representatives de la gran diversitat del seu repertori gravat. Hi ha cançons tradicionals mallorquines –"Na Catalina de Plaça", "Ton pare no té nas", "Sa ximbomba"...– , peces pròpies –"El parado", "Ball de sa neu", "El crit del mussol"– i èxits de l'escena folk internacional, especialment provinents d'Amèrica –"El cóndor pasa", "Que nadie sepa mi sufrir", "El arriero"...–.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Valldemossa, Blau