Llistes

Quaresma musical, deu cançons ben empescades

Hem fet una llista amb cançons que tenen el peix en primer pla: de George Harrison a Pau Riba, de Joan Rovira a Fito

Cançons de primavera

| 30/03/2017 a les 16:15h

Joan Rovira canta «Peix sense espina»
Joan Rovira canta «Peix sense espina» | Xavi Mercadé
Demà quedaran dues setmanes perquè acabi la Quaresma, el període de reflexió i penitència que engloba els quaranta dies abans de Pasqua. Sabem que seguiu la tradició fil per randa i que no mengeu carn fins que el calendari cristià us ho permet. Per a aquests últims dies d’intens peix, hem recopilat deu cançons en què el fonament marítim de la vostra dieta actual és el protagonista. Ja sabeu, "el peix fa salut i no fa greix".



1. "Barracuda" – Heart


La barracuda és un peix considerablement gros i allargat que menja de tot i que es troba a la majoria d’oceans del món. La lletra, però, parla de la indústria musical, plena de taurons i barracudes llefiscoses que no agradaven gaire a Ann Wilson quan la va escriure.

2. "Fish on the Sand" – George Harrison


No és la millor cançó de Harrison, però la metàfora del peix a la sorra va bé per definir la soledat quan la persona que més estimes i necessites se’n va. Aquesta cançó és de Cloud Nine, l’últim àlbum publicat en vida pel guitarrista dels Beatles l’any 1987.

3. "Peix sense espina" – Joan Rovira


'Com un peix sense espina, com un llagostí pelat', Joan Rovira se sent així d’alliberat quan és amb aquella persona que el fa sentir especial. El senzill que duia el nom del disc que l’ebrenc publicava el 2015 sembla fet expressament per al temps de Quaresma.

4. "Peix" – Quimi Portet



En aquest cas a en Quimi no l'interessa tant el peix com a menjar o com a ésser viu, sinó que més aviat per la fonètica de la paraula. “Que bé que sona peix”, diu la penúltima cançó de l’últim disc del vigatà, Ós bipolar (Música Global, 2016), que està plena de fonemes fricatius-prepalatals-sords, i en concret està plena de -ixos.

5. "Todos los días sale el sol" – Bongo Botrako


Segurament no us havien dit mai 'calamarset' (o chipiron) amb l’efusivitat i l’entusiasme que transmet Bongo Botrako. Un clàssic de les festes majors que té un regust allimonat i molt estiuenc. Tot i que estiguem recollint cançons per entrar a la primavera, ens serveix.

6. "Charla del pescado" – Juan Perro


El líder de Radio Futura sempre ha estat “del lado del pescado”, si més no en aquesta cançó una mica críptica ho diu així. Les sensacions fluvials del tema no tenen res a veure amb la tranquil·litat que provoca la pesca, sinó més aviat amb la tranquil·litat de sentir l’aigua del riu baixar.

7. "Por la boca vive el pez" – Fito y Fitipaldis


Aquí tenim un hit incontestable del rock espanyol. La lletra canvia la dita “por la boca muere el pez” perquè els versos són una dedicatòria amorosa que s’ha de cantar als quatre vents perquè se senti. No sempre callar és de savis, sincerar-te també et pot fer servei. Mira quins himnes surten quan ho fas...

8. "Peixet de plata" – Pau Riba i Pascal Comelade


Fidels a l’estil que els caracteritza, els dos artistes que componen aquesta cançó no parlen ni del mar ni de les espècies que hi habiten. El peixet de plata és un internauta que navega per la xarxa o que es dedica a fullejar revistes i diaris per convertir-se oficialment en un somiatruites orgullós.

9. "Keep Fishin’" - Weezer


Per fi una cançó que es refereix metafòricament a la clàssica expressió de “tirar la canya”. Rivers Cuomo i companyia la fan servir pel que s’ha de fer servir: per lligar. “Si has de buscar altres peixos, no pateixis per mi”, aquest vindria ser el missatge de fons.

10. "Fishies" - The Cat Empire 


Acabar amb la cançó més festiva també té gràcia. Aquesta dels britànics The Cat Empire transpira vitalitat gràcies a uns vents que sembla que poden sonar fins i tot sota l’aigua. La lletra és igual de moguda, balla i neda amb les paraules com si el cantant improvisés.
Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, Pau Riba, Quaresma, llista, Pascual Comelade, Joan Rovira

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.