Sant Jordi

Les novetats literàries (i musicals) de Sant Jordi

17 llibres que trobaràs al costat de les roses

De Lluís Gavaldà a Roger Mas, passant per Kate Bush i PJ Harvey

| 19/04/2017 a les 10:00h

Les novetats literàries d'aquest Sant Jordi
Les novetats literàries d'aquest Sant Jordi | Xavier Mercadé
Com cada any per Sant Jordi, la música també es veu molt ben representada aquesta diada. Alguns músics, com Lluís Gavaldà, Santi Balmes o Roger Mas, estrenen les seves novetats literàries, mentre que altres propostes que ompliran prestatgeries inclouen biografies d'artistes, històries il·lustrades i poemaris anestètics. Si encara no heu decidit quin llibre regalareu aquest diumenge, a Enderrock.cat presentem 15 novetats musicals i literàries.

'La gramola de l'Edèn' (Editorial Gregal), de Josep Busquets
El músic i pianista malgratenc Josep Busquets s’estrena com a novel·lista amb La gramola de l’Edèn, obra guanyadora del V Premi Gregal i finalista del Ramon Llull. El relat conta la història de dos amics músics a l’orquestra Domino Jazz en l’ambient de la postguerra, durant la dictadura franquista. És una passejada per la història de la Barcelona jazzística de la primera meitat del segle XX. La trama d’una relació plena de mentides, enganys i traïcions manté el lector atent a través d’experiències pròpies viscudes i inventades per l’autor.

'Good Times' (Editorial Milenio)​, de Julián García Hernández 
La cadira de rodes no ha estat mai un impediment per a Carlos Carreras-Moysi per ser DJ al Boccacio, portar una de les promotores de concerts pioneres a Barcelona (Gigs) o dirigir revistes de música. Aquest llibre repassa les seves experiències. 

'Kate Bush' (66 RPM), de Juan J. Vicedo
Un gran llibre d’entrada a la mítica Kate Bush. S’hi repassen de manera apassionada les seves cançons, per temàtica i context, en un viatge a les llums i ombres de la compositora britànica que durant anys ha estat envoltada de misteri. 



'Ósculo minúsculo' (La Produktiva Books), de Nando Caballero
Poemari anestèsic per a l’autor i per a lectors que connectin amb un punt de vista que mira des de fora el món i ironitza: ‘Todos tenemos problemas, qué le vamos a hacer. Parece como si hubiera un concurso mundial para ver quién tiene más problemas’ (“Los problemas del ciudadano medio”). Sorgides de l’univers urbà, hi ressonen històries de nois i noies a “Cigarrettes and Coffee” d’Otis Redding, d’Elvis mort o de moments “Dadá”.

'La cara oculta de la luna' (Editorial Milenio), de Xavier Valiño
Xavier Valiño s’endinsa en el món de les portades de disc. No és una idea original, però el periodista gallec sap treure suc a cadascuna de les cinquanta referències. No només investiga en la faceta artística de cada àlbum, sinó que també sap situar-lo en el temps i l’espai, buscar referències i rastrejar les influències que ha generat. Un munt de dades, infinitat de detalls ben documentats que ajudaran a estimar uns discos bàsics.

'Lletres' (Bridge), de Lluís Gavaldà
Afirma Lluís Gavaldà que Lletres és un recull diferent: “En lloc d’explicar les lletres (ho odio) agafo els textos de les cançons com a pretext per parlar de les meves fílies i fòbies i del context en què van ser escrites”. A més, confessa també al pròleg: “Ningú sap el significat real de les cançons, ni tan sols l’autor (fins i tot ell menys que ningú)”. Confessa els orígens i atmosferes de lletres emblemàtiques com “Vespre”, i ens deixa veure la seva mare al costat de la càlida “Està plovent”, les contradiccions de “Menja avellanes” i les diferents fonts d’inspiració, des d’un article de Montserrat Roig (“No diguis res”) fins al cosí Josep Maria (“Pantalons curts i els genolls pelats”).



'Maria del Mar Bonet, intensament' (Ara Llibres), de Jordi Bianciotto
El periodista Jordi Bianciotto ha dialogat amb la cantant mallorquina durant més de 20 hores per servir una profunda, acurada i àmplia biografia. El llibre s'escriu i s'enfoca, tal com expressa l'autor, per restablir en veu alta les raons per les quals Maria del Mar Bonet és important. "Ella representa la fidelitat a una idea i un rumb artístic que, com diria Lluís Llach, no ha abaratit el somni, ja que sempre ha tingut clar el que volia fer. Després, la seva carrera expressa una evolució permanent: no es limita a lluir una veu dotada, i s’embarca en aventures innovadores", comenta Bianciotto.

'Canción de bruma' (Principal de los Libros), de Santi Balmes
El poemari més íntim i sensual de Santi Balmes agafa l’angle de la cançó que dona títol al recull. “Canción de bruma” anima a esvair boires. Ara qui li torna el pròleg és Ferran Pontón (Egon Soda), i s’il·lustra amb sis collages de Sr. García.

'El Hueco de la Mano' (Sexto Piso), de PJ Harvey
El 26 de març de 2017 PJ Harvey va venir a Barcelona a presentar aquest llibre al festival Kosmòpolis, on va oferir un mediàtic i esperat recital de poesia. Aquest poemari en castellà i anglès té fotografies de Seamus Murphy, amb qui van compartir tres viatges inspiradors a Kosovo, l’Afganistan i Washington DC.



'Las maravillosas aventuras del Sr. Soul' (66 RPM), d'Andreu Cunill
Entre l'oferta de novetats, també hi ha espai per als llibres musicals dedicats als més petits. El punt de partida de la darrera entrega d'Andreu Cunill –amb il·lustracions de Tim Sanders– és la unió del Sr. Jazz i el Sr. Blues, que van donar pas al Soul. Al llibre, els autors traslladen al públic infantil els moments més destacats de la música negra, presentant compositors, músics famosos i protagonistes reals de la societat de l'època en què en soul va arribar per quedar-se.

'¡Bacalao!' (Contra), de Lluís Costa
La història de la música de ball valenciana necessitava un volum com aquest, una obra coral basada en desenes d’entrevistes, amb punts de vista diferents, sovint contradictoris però també reveladors d’una història amb molta música, discoteques i també molta droga. El llibre retrata perfectament la transició a partir del tecnopop de la tan referenciada ‘moguda valenciana’ de principi dels vuitanta, passant per l’auge de l’escena gòtica i sinistra, fins a desembocar en l’anomenada ‘Ruta del Bakalao’ i la seva inevitable degeneració i caiguda a la meitat dels noranta. Un repàs històric totalment apassionant.

'El dolor de la bellesa' (Empúries), de Roger Mas
El prolífic cantautor solsoní presenta un llibre de relats i poesia on repassa tot el seu univers, amb pròleg a càrrec de Jaume Sisa. "Els nostres referents formen part de nosaltres, la tradició i la cultura que s’ha fet abans nostre ens impregna i treballem gairebé sempre sobre un terreny cultivat. Ja ens agradaria trobar menys camins fressats! En el llibre barrejo tot tipus de vivències, des de les professionals fins a les poètiques i reflexives, passant per referències autobiogràfiques. Les cançons estan fetes de realitat i de fantasia", explica el músic.



'100 històries al voltant dels Beatles' (Cossetània), de Jordi Sierra i Fabra
S’han escrit milers de pàgines sobre la vida dels Beatles. Un dels autors més experts en aquest tema a casa nostra és Jordi Sierra i Fabra. El prolífic escriptor s’ha marcat un número rodó per narrar, tal com diu al subtítol, ‘Tot el que encara desconeixies del grup més famós de tots els temps’. Un centenar d’anècdotes referenciades per als que encara es pregunten si Paul McCartney té un doble, o quins rècords van assolir... entre deu desenes de curiositats.

'Sacrilegis' (Godall Edicions), Víctor Bocanegra
El llibre-disc Sacrilegis s’inscriu en la llarga tradició de poesia cantada en català. Aquesta vegada els ingredients són de bon auguri. L’artista bifront Víctor Bocanegra (compositor, cantant i poeta) s’ha aliat al músic Eduard Iniesta, que signa una producció impecable. Són disset poemes de poetes clàssics catalans, des de Ramon Llull fins a Lluís Solà, passant per la Reina de Mallorca.

'Bob Dylan' (Edicions 62), de David Castillo
Han passat 25 anys des que un jove David Castillo va publicar la primera edició de la seva biografia de Bob Dylan. Amb aquest nou llibre, el periodista i poeta arrodoneix la primera versió amb una interessant disquisició a propòsit del Premi Nobel i la vàlua literària de Bob Dylan, així com una ampliació amb tot el que ha generat el músic des del 1992, que no és poca cosa: discos cabdals –Time Out of Mind (Columbia, 1997) i Tempest (Columbia, 2012)–, un primer volum de memòries extraordinàries, el documental de Martin Scorsese No Direction Home, etc.



'On es desborda el sol. Poemes' (El Cep i la Nansa), de Pere Tàpies
Una quarantena de poemes, per endinsar-nos en el món íntim del cantautor-gastrònom. Els sentits conflueixen d'una manera que només el vilanoví sap mesclar parlant de la vida i dels coneixements adquirits. Com el títol indica la majoria d'escenaris dels poemes són sota el sol, al carrer, a la plaça, en definitiva a l'aire lliure que és on es genera el flux comú de vivències.

'Raimon. Paraula i cant' (Bromera), d'Antoni Batista
El cantautor de Xàtiva reconeix que preparant aquest llibre a descobert aspectes sobre ell mateix que no coneixia. El periodista i musicòleg Antoni Batista repassa la seva trajectòria vital i musical, l'any que l'artista ha anunciat el seu adéu. El llibre serveix per emmarcar una carrera d'alt dels escenaris constant i combativa i retratar-la amb nombroses fotografies de les cinc dècades com a músic. 
 
Especial: Sant Jordi
Arxivat a: Enderrock, Maria del Mar Bonet, Víctor Bocanegra, The Beatles, soul, Sant Jordi, llibres, actualitat, poesia, Santi Balmes, Pj Harvey, Roger Mas, Kate Bush, Lluís Gavaldà, Bob Dylan, pop, llibres musicals, Pere Tàpies, Raimon

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.