festivals

Les xifres del Primavera Sound

Mig centenar de grups i DJs visualitzen l'escena nacional al cartell del festival, tot i que només sonarà un 5% de música en català

La presència femenina a la programació està garantida perquè almenys una de cada quatre bandes té dones a la formació

Les sis apostes nacionals del Primavera Pro

| 31/05/2017 a les 19:00h

Primavera Sound
Primavera Sound | Xavier Mercadé
Des d'avui i fins dissabte se celebra la programació central del Primavera Sound al Parc del Fòrum, per bé que des de fa setmanes el festival ha inundat Barcelona de concerts en bars i sales. Un total de 223 grups i artistes catalans i internacionals formen part de la 17a edició d’una de les cites musicals més importants del sud d’Europa. Enguany el festival ha celebrat "la vitalitat de l'escena emergent catalana amb una nodrida selecció de nous talents", tot i que la presència del pop en català s'ha vist reduïda enguany a una desena d'artistes, la meitat dels quals han actuat fora del recinte.

Si es desgranen els percentatges del festival, la presència d'artistes dels Països Catalans està representada per un total de 50 noms, entre grups i DJ's. Això suposa un important 22% de quota nacional en el cartell d'un festival on bona part del públic és estranger. Tot i això, si ens fixem en els artistes que canten en català la xifra es redueix considerablement i tan sols hi trobem 11 artistes, un ínfim 5% de la programació. La producció de música moderna en català va superar el 2016 el miler de referències.

La presència de música en català al Primavera Sound l'abanderen Mishima, El Petit de Cal Eril, Donallop, Les Cruet, Les Sueques, Màquina Total, Vàlius + Carlota Serrahima, Retirada, Regalim, Rebuig i Polseguera. D'aquests 11, només 5 actuaran al Parc del Fòrum entre dijous i dissabte. Amb tot, el ventall estilístic d'artistes catalans abarca des de la participació de la Generalitat de Catalunya amb una 'botifarrada' a càrrec del Catalan! Arts Music –amb Odina, Pavvla i Màquina Total– fins a noms destacats com Ocellot, Rosalía & Refree, 7 Notas 7 Colores, John Talabot, It's Not Not, Barbott o Anímic.

Continuant amb les xifres del festival, la quantitat de grups emergents –amb un o dos discos publicats– representa un significatiu 40% del cartell del Primavera Sound. Així que l'aposta de risc dels programadors és especialment alta, sobretot quan s'inclouen gairebé 90 grups i DJ's que són pràcticament desconegudes pel gran públic.

Finalment, una altra dada interessant és la referent al gènere. Del total de 223 projectes musicals del cartell n’hi ha almenys mig centenar que estan liderats per dones o tenen, com a mínim, una dona a la formació. Això vol dir que la presència femenina al festival suposa un 24%, de manera que gairebé una de cada quatre bandes té presència femenina entre els seus components. Aquesta dada situa la cita catalana en la mitjana europea, tenint en compte les xifres recollides als principals festivals.

Totes aquestes xifres són un avançament de l'estudi complet sobre la presència artística als festivals catalans que es publicarà el mes de juliol a l'Anuari de la Música 2017, coeditat pel Grup Enderrock i l'associació de mànagers i representants ARC.
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, festivals, percentatges, Primavera Sound

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.