Andorra torna a acollir grans figures del jazz

Chano Domínguez, el duet Fresu/Caine, el líder de Snarky Puppy, John Scofield i Madeleine Peiroux formen el cartell del renascut Festival Internacional Andorra Jazz Escaldes-Engordany

Se celebra entre el 12 i el 16 de juliol

Joaquín Achúcarro i M·A·P, portades d'estiu de 440Clàssica&Jazz

| 14/07/2017 a les 13:24h

Paolo Fresu i Uri Caine
Paolo Fresu i Uri Caine | Roberto Cifarelli
Durant els anys 80 i 90 el jazz va ser un dels reclams per visitar el Principat d'Andorra a l'estiu. S'hi van organitzar fins i tot expedicions en autocar des de Barcelona per gaudir d'un festival a l'alçada dels grans certàmens internacionals de l'època. No en va, la llista de figures que van passar llavors per la localitat d'Escaldes-Engordany és pròpia d'un Olimp del jazz: de Tete Montoliu a Wynton Marsalis, passant per Lionel Hampton, Dave Brubeck, Tito Puente, George Benson, McCoy Tyner, Freddie Hubbard, George Duke, Tony Williams, Pat Metheny i Chick Corea, entre molts altres.

El festival va perdre pistonada durant les dècades següents. Tot i així, l'esperit del jazz mai va fugir de les Valls d'Andorra i la segons parròquia d'Escaldes-Engordany no ha deixat mai d'organitzar esdeveniments jazzístics. Enguany, però, amb la voluntat ferma de recuperar el prestigi que, en certa mesura, va perdre ara fa 13 anys, torna amb força el Festival Internacional Andorra Jazz Escaldes-Engordany amb una programació farcida d'artistes de primera fila en l'escena internacional.

Flamenc, lirisme i energia
Dijous passat, l'encarregat d'inaugurar el renovat certamen andorrà va ser Chano Domínguez. El músic andalús va tocar a piano sol, una de les formacions en les quals llueix millor el seu mèrit de creador d'un nou llenguatge en l'àmbit del piano jazz a través del flamenc. Domínguez va obrir una vetllada que va tancar un duet format pel bo i millor del jazz contemporani d'Europa i els Estats Units: el pianista de Filadèlfia Uri Caine i el trompetista sard Paolo Fresu. Un encontre d'alta volada, des de l'exquisidesa, el lirisme i l'avantguarda, del qual a les nostres latituds només s'ha pogut gaudir a l'Andorra Jazz.

Divendres hi recalarà el líder d'una de les formacions amb més anomenada dins les noves generacions del jazz fusió: Snarky Puppy. Michael League, baixista i compositor d'aquest col·lectiu fundat a Texas, presentarà l'espectacle Bokanté, on barreja sense embuts el ritme, la melodia i, sobretot, l'energia del blues del delta, la música de l'Àfrica Occidental i fins i tot les cançons de Led Zeppelin.

Un cap de setmana amb Scofield i Peyroux
Un dels plats forts del festival arribarà el cap de setmana amb la presència del llegendari John Scofield, inventor d'un particular estil de fer sonar la guitarra. Scofield, que recentment ha guanyat un Grammy per l'àlbum Country for Old Man (Impulse!, 2016), actuarà dissabte a les 22 h amb una banda que inclou el bateria tot terreny Dennis Chambers.

Diumenge posarà el punt final Madelaine Peyroux (19 h), la cantant a cavall del blues i el jazz, comparada amb Billie Holiday i Anita O'Day, que adapta cançons de Bob Dylan i Leonard Cohen, entre d'altres.

Tots els concerts se celebraran a la Sala d'Actes del Comú d'Escaldes-Engordany. A banda dels concerts de l'Andorra Jazz, fins al 15 de juliol a la plaça dels Coprínceps d'Escaldes-Engordany s'esdevindran les sessions del cicle Street Jazz, cada dia a les 21.30 h, amb formacions com ara Acoustic Guiri (12 de juliol), Víctor de Diego Trio (13 de juliol), Enma Fernández (14 de juliol) i el Jazz a l'Aula de Jay Walis, Xavi Algans, Pep Rius i Oriol González (15 de juliol).
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, Andorra, Jazz

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.