ENTREVISTA

Litus Tenesa: «El català i el compromís polític i social són els eixos transversals del catàleg de Propaganda Pel Fet!»

La cooperativa d’agitació musical manresana celebra 20 anys

| 31/07/2017 a les 07:00h

Fotografia de família de Propaganda Pel Fet!
Fotografia de família de Propaganda Pel Fet! | Arxiu Propaganda Pel Fet!
La cooperativa d'agitació musical Propaganda pel Fet! compleix enguany 20 anys compromesos de música i activisme. La discogràfica, que recentment ha editat l'últim àlbum de Zoo, Raval (2017), va celebrar l'aniversari en un exitós concert el darrer 21 de juliol, en el marc de les Santes de Mataró. A Enderrock.cat entrevistem el seu membre fundador, Carles Tenesa.

Propaganda pel Fet! és una cooperativa d’agitació musical. Com va néixer el projecte i per què vau buscar que fos sota aquesta idea?
Carles Tenesa 'Litus':
 Propaganda pel Fet! va néixer fa una mica més de 20 anys entre Manresa i Barcelona, entre el circuit underground de concerts a centres socials autogestionats i les distris alternatives de cassets i materials socials i polítics. Una cosa va portar a l’altra i al cap de poc temps ja estàvem editant les primeres referències dels grups amb els quals vam començar a treballar: la idea era donar suport a l’activitat de propostes musicals que eren fora del circuit general i fora del focus públic perquè cantaven en català (fa 20 anys no era una cosa ni normal ni habitual com ara) i perquè entenien la música com una eina de transformació personal i col·lectiva (i les seves lletres, esclar, eren compromeses).
 
De tot aquest recorregut al llarg de dues dècades, quins dos o tres moments en destacaríeu?
'Litus':
 Costaria molt triar-ne dos o tres de concrets, per tant en recordarem un parell o tres de dotzenes tal com ragen: el desè aniversari compartit amb La Torna i l’homenatge a l'Ovidi al Palau; el concert d'Obrint Pas a la falda del Mont Fuji al Japó i els japonesos bojos amb les dolçaines de plàstic que havíem dut des de València; la primera actuació de Feliu Ventura a Xàtiva contractat per les autoritats de la seva ciutat després de 20 anys d’ofici, carrera i milers de concerts arreu; veure els Plouen com uns nens amb sabates noves al concert de Dinosaur Jr a Austin, Texas; la primera portada d’Enderrock amb un artista del segell (Obrint Pas, fa molts anys); tots els moments de la gira d'At Versaris amb Astrio... Són tantes i tantes i tantes!
 
Quins són els grups que interessen a Propaganda pel Fet!? Com heu anat creant la xarxa de la cooperativa?
'Litus': Com dèiem, venim del circuit underground de concerts en centres socials autogestionats: en aquella època, molt hardcore i punk, tot plegat, i amb un marcat contingut contestatari. La línia editorial no entén d’etiquetes musicals i el catàleg de referències editades és dispar pel que fa als estils, però hi trobareu el català i el compromís polític i social com a eixos transversals. Ens sentim tan còmodes amb el hardcore combatiu de KOP com amb l’ofici d’autor de Feliu Ventura. Obrint Pas són cabdals per entendre la música contemporània al nostre país, i també són cabdals per entendre la trajectòria de Propaganda pel Fet!: hem crescut junts. I d’aquí hem passat a la nova fornada d’artistes del País Valencià, un sud que torna a ser el nostre nord: Smoking Souls, Zoo, Auxili, La Raíz... La xarxa es teixeix creant vincles i reforçant nodes en l’activitat del dia a dia.
 
La Raíz, Boikot, Pirat’s Sound Sistema i la rapera argentina Sara Hebe seran els protagonistes del Festival que heu organitzat per celebrar l'aniversari. Què podem esperar d'aquest concert?
'Litus': Volem que tothom que se senti identificat amb aquesta altra manera d’entendre la música, una manera que estem intentant desenvolupar des de fa 20 anys, vingui a celebrar-ho. Amb La Raíz hi estem treballant d’uns anys ençà i ens trobem molt còmodes amb la seva professionalitat, compromís i projecte musical. Boikot és un grup històric de Madrid amb qui ens uneix una gran afinitat i amistat i, a més d’encarregar-nos de la seva contractació a Catalunya, tenen un directe tan explosiu i potent que vam tenir clar que havien de participar a la festa d’aniversari. Pel que fa a Sara Hebe, aquest estiu estarem treballant amb ella en més d’una trentena d’actuacions arreu d’Europa. És una artista que ens enamora per la seva proposta musical, el seu compromís social i una actitud que, si més no a nosaltres, ens posa les piles des del primer dia! La Pirata són uns clàssics a gran part de les programacions del país i també són uns clàssics a casa nostra: no hi podia haver festival de Propaganda sense Pirat’s Sound Sistema!
Arxivat a: Enderrock, Pirat's Sound Sistema, Boikot, La Raíz, aniversari, 20 anys, Propaganda pel fet!, festivals, Sara Hebe, entrevista

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.