Efemèrides

Quan el rock progressiu va prendre Calella

Fa 40 anys del Calella Càmping Rock, el primer festival rocker de tres dies a l'Estat espanyol

Santi Arisa: "El Canet Rock va ser en blanc i negre i Calella va ser en colors, per l’ambient, les drogues i el tipus de música"

| 05/08/2017 a les 08:00h

Calella Càmping Rock
Calella Càmping Rock | Ferran Sendra

 

Els dies 5, 6 i 7 d’agost de 1977 es va celebrar el Calella Càmping Rock, el primer festival estatal de tres dies de durada en què hi van participar més de vint grups de rock progressiu i psicodèlic catalans, madrilenys i andalusos. El festival estava organitzat per la sala barcelonina Magic i la promotora madrilenya Franz Ltd. Entre els grups que hi van participar hi ha els catalans Iceberg, Tribu amb Santi Arisa, Atila, Suck Electrònic Enciclopèdic, Croma, Bhakta, CMBBorne, els madrilenys Ñu (amb Rosendo), Asfalto, Paracelso (amb el Gran Wyoming), Vade Retro, Coz i els andalusos Triana.
 

Calella Càmping Rock Foto: Ferran Sendra


La idea era fer un festival que anés més enllà de la música i per aquest motiu també hi va haver lloc per altres activitats com el cinema. A més, es va habilitar una zona d’acampada per als que volguessin seguir els tres dies d’activitats ben a prop. Entre els campistes s’hi trobaven alguns dels músics, com Max Sunyer.

Els encarregats d’obrir el foc van ser Pharmacus, formació en la que hi trobem el guitarrista de jazz Pere Soto i l’avui reputat tècnic de so Enric Lindo. La seva actuació no estava anunciada, com ho recorda Lindo: “No estàvem al cartell però la setmana abans havia convençut als de Magic que ens deixessin actuar. A l’arribar ningú no ho sabia. Vaig explicar-ho als altres grups, que es van solidaritzar amb mi, i al final van fer les comprovacions i vam poder tocar”.

En l’anecdotari del festival hi ha la trobada de Jordi García de Suck Electrònick amb Chris Cutler, del grup britànic de rock experimental Henry Cow: “Després de tocar em va venir a veure Maggie Thomas, que havia estat parella de Mike Oldfield, i em va dir que Cutler em buscava. D’allà en van sortir un parell de gires conjuntes”.

Per la seva banda, Santi Arisa, que havia estat present a les edicions del Canet Rock recorda i compara els dos festivals: “El Canet Rock va ser en blanc i negre i Calella va ser en colors, per l’ambient, les drogues i el tipus de música”. José Miguel Oca, de Borne, també compara els dos festivals: “La gent de Canet estava molt feta al festival, però la gent de Calella no s’hi va volcar gens. No els va fer gràcia que arribessin tants hippies de cop, tot i que no hi va haver cap problema. Estic segur que ara seria molt diferent”. Per la seva banda, el músic madrileny Antonio Gómez ‘El Ruso’, guitarrista de Vade Retro, recorda que “el muntatge va ser realment espectacular, amb la pràctica totalitat dels grups rockers madrilenys de l’època, tot i que el desgavell era la tònica general i es fumaven els porros a cabassos”.
 
Autor: Ferran Sendra
Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock, Tribu, Santi Arisa, Calella Càmping Rock, Asfalto, Vade Retro, Ñu, Rosendo, Paracelso, Gran Wyoming, Coz, Borne, Suck electrònic, Atila, Iceberg, Max Sunyer, CMB, Bhakta, Croma, Pharmacus, Triana

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.