actualitat

Circuit Folc, vuit grups folcloritzats

Gertrudis, Hora de Joglar i Joana Gomila, entre altres, seran al cicle de concerts itinerant

| 28/09/2017 a les 07:00h

Gertrudis
Gertrudis | David Ruano
L’onzena edició d’una de les programacions de música d’arrel per excel·lència, el Circuit Folc, es desplegarà aquesta tardor arreu del territori català amb vuit propostes que entenen la música tradicional com a raó de ser i la posen a l’ordre del dia de l’agenda musical. Enguany s’hi incorporen dues noves seus: l’Ateneu de Riudara i la Festa del Bernat Banyut de Celrà.

Urbàlia Rurana
Provinents de les comarques valencianes de l’Horta, la Ribera i la Marina, Urbàlia Rurana presenten De tornada a les ribes (Mésdemil, 2017), un disc amb 19 temes format per novetats, altres composicions inèdites i peces de tradició mediterrània de creació pròpia. El títol del disc està extret d’un poema inèdit de Marc Granell que també es musica aquí, el qual segueix la línia d’anteriors treballs del grup: fer versions sobre música popular valenciana i mediterrània i, a més, incloure composicions inspirades en l’imaginari musical mediterrani.
Concerts: Cassà de la Selva (Festival Càntut, 18 de novembre), Riudaura (Ateneu, 19 de novembre), Ripoll (Teatre Comtal, 9 de desembre), Lleida (Cafè del Teatre, 10 de desembre).

Hora de Joglar
Després de més de quaranta concerts per festivals i festes majors de tot el país, els garrotxins presenten en exclusiva al Circuit Folc 2017 Cos a cos, un concert-espectacle on trenquen la distància física entre grup i públic. Es tracta d’una proposta immersiva en què els músics baixen de l’escenari i conviden la gent a fer un pas endavant, agafar un rol protagonista i convertir-se en un component més de la banda. Hora de Joglar és sense cap mena de dubte una de les revelacions musicals de la temporada.
Concerts: Manresa (Fira Mediterrània, 7 d'octubre), Celrà (Festa del Bernat Banyut, 14 d'octubre), Barcelona (CAT, 19 d'octubre), Manlleu (Ateneu, 17 de novembre), Les Borges Blanques (Cafè Slàvia, 2 de desembre).



Gertrudis
El trio de la Garriga ha tornat a la primera divisió musical amb la publicació d’Ara volo alt (Promo Arts Music, 2016), un treball farcit de grans èxits com “Aire” o “Tan lluny de tu” amb Chambao. Amb més de quinze anys de trajectòria, són un dels grans grups de l’escena fusió i un referent per a les bandes actuals del gènere. El seu estil, a cavall de la rumba catalana, el reggae i els ritmes balcànics, els ha dut a actuar arreu d’Europa i a ser un dels grups de referència del nostre país.
Concerts: Manlleu (Ateneu, 6 d'octubre), Caldes de Montbui (Ateneu El Centre, 11 de novembre), Lleida (Cafè del Teatre, 15 de desembre).

Jaume Arnella i Ferran Martínez
El cantant i folklorista Jaume Arnella i l’acordionista Ferran Martínez presenten Cançons aspres i de mala petja, un recull de temes tradicionals on hi ha cançons d’amor, de gresca, i també d’esfereïdores sobre la guerra o l’exclusió femenina. Al repertori queda retratada la nostra societat, per bé i per mal. Ben aspre i de mala petja, com la Garrotxa, comarca d’on han sortit moltes de les cançons protagonistes.
Concerts: Manresa (Fira Mediterrània, 6 d'octubre), Celrà (Festa del Bernat Banyut, 13 d'octubre).

Joana Gomila
La manacorina convida a viatjar per les ressonàncies de la música popular de Mallorca partint de tonades populars i teixint sonoritats salvatges i delicades, cercant en l’ànima d’aquestes melodies una font d’inspiració per fer volar la creativitat. A Folk souvenir (Bubota Discos, 2016)hi sona el paisatge i la ciutat, però també els romanços i les jotes del poble i del record. Joana Gomila és el folk més lliure.
Concerts: Manlleu (Ateneu, 20 d'octubre), Cassà de la Selva (Festival Càntut, 19 de novembre), Caldes de Montbui (Ateneu El Centre, 25 de novembre).



Les Anxovetes
Nascut l’estiu del 2013 a Girona, el grup d’havaneres té tres veus principals femenines. El quintet canta amb frescor i sinceritat, assaborint cada tema, i ofereix un repertori de cançó marinera clàssic i tradicional amanit musicalment amb guitarra i contrabaix. Les Anxovetes està format per Tona Gafarot (veu greu), Montse Ferrermoner (veu aguda i mitja) i Marta Pérez (veu aguda i mitja), Salva Gallego (guitarra) i Xevi Pasqual (contrabaix).
Concerts: Barcelona (CAT, 30 de novembre), Les Borges Blanques (Cafè Slàvia, 16 de desembre).

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries
Els tortosins s’han inspirat en la realitat del carrer per reproposar el valor de la música d’arrel. El mític grup de folk presenta la posada en directe del seu últim llarga durada, No tinc diners (DiscMedi, 2017), batejat amb una de les frases més populars en els darrers vuit anys, protagonitzats per la crisi-estafa. Cançons que beuen de les Terres de l’Ebre i el seu entorn i que també parlen de l’exili dels refugiats i la realitat social actual.
Concerts: Manresa (Fira Mediterrània, 8 d'octubre), Cassà de la Selva (Festival Càntut, 19 de novembre), Ripoll (Teatre Comtal, 8 de desembre), Les Borges Blanques (Cafè Slàvia, 9 de desembre).

Criatures
Senzilla, popular i gustosa com el pa amb tomàquet, la música del duet Criatures no té secrets però sí molta substància. El vallesà Marçal Ramon (acordió) i l’empordanès Ivó Jordà (gralla), guanyadors del IX Concurs Sons de la Mediterrània, presentaran en directe al Circuit Folc les cançons del seu primer disc, Taumàtrop (Picap, 2017).
Concerts: Celrà (Festa del Bernat Banyut, 15 d'octubre), Ripoll (Teatre Comtal, 9 de desembre), Lleida (Cafè del Teatre, 10 de desembre).
Arxivat a: Enderrock, Gertrudis, Hora de Joglar, Fira Mediterrània de Manresa, folk, Circuit Folc

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.