actualitat

La violència de l'1 d'octubre colpeja el món de la música

Els saxofonistes Roger Español (Soweto, The Harlock) i Xavier Pié (Fito Luri) i el violoncel·lista Oriol Aymat (Blaumut), entre els ferits

Els artistes expressen de manera unànime a les xarxes el seu rebuig a l'actuació policial

Els músics es preparen per a l'1 d'octubre

| 02/10/2017 a les 10:59h

Els Amics de les Arts mostren una estelada al Teatre Tívoli el vespre abans de la votació
Els Amics de les Arts mostren una estelada al Teatre Tívoli el vespre abans de la votació | Xavier Mercadé
El balanç de persones ferides durant les càrregues policials en contra del referèndum d'autodeterminació català celebrat ahir diumenge 1 d'octubre és de prop de 900, dues de les quals en estat greu. Una d'aquestes persones és el saxofonista Roger Espanyol –membre de Soweto, The Harlock i estudiant de tercer curs del del grau superior de música del Liceu–, que roman ingressat a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona després que una pilota de goma disparada per la Policia Nacional li va impactar a l'ull, fet pel qual va haver de ser intervingut quirúrgicament.

Les accions policials han tocat de prop el món de la música. Un altre saxofonista, Xavier Pié –de la formació que acompanya Fito Luri– ha hagut de passar la nit en observació a l'hospital després de patir el que el seu segell, Kasba Music, ha qualificat de "brutal agressió". A més, el violoncel·lista de Blaumut, Oriol Aymat, va acabar la jornada amb el braç trencat arran dels embats policials a una localitat a la província de Tarragona. En un missatge al Facebook, el grup ha li donat el seu suport i ha condemnat la violència dels cossos policials.


Concerts en directe: escoles obertes i espectacles cancel·lats
La nit del 30 de setembre a l'1 d'octubre va començar de manera festiva, amb una gireta de concerts de Mishima per diversos col·legis electorals de l'Eixample i Els Amics de les Arts animant el públic del seu concert al Teatre Tívoli a anar a votar, estelada en mà. Altres músics, com Gallina i Dani Caracola, van improvisar cançons als seus col·legis, mentre que Roger Mas i la Cobla Sant Jordi celebraven a l'aire lliure el concert a Olesa que se'ls havia cancel·lat.

A l’Escola Miquel Martí i Pol va programar-se al matí un concert de l'acordionista Carles BeldaCorrandes Són Corrandes, grup vallesà de cançó de text improvisat que va recórrer les escoles de Sabadell al llarg de la jornada per animar la gent amb música. També en el terreny del folk, a l’Institut Thos i Codina de Mataró Dani Álvarez, Pau Benítez i Jaume Punsola van animar el festival de principi de curs.

Mentrestant, a l’Escola Barrufet de Sants es va programar una ronda de son jarocho mexicà amb músics del barri, la nit de dissabte, i toc de matinades amb la dolçaina de Miquel Gironès (Obrint Pas) a les cinc del matí... Moltes colles de grallers, sacaires i flabiolaires van fer cercaviles i toc de matinades arreu, donant ambient de festa i solemnitat a l’inici de la jornada.

Malgrat l'entusiasme inicial, a mesura que la jornada va anar desenvolupant-se, algunes sales de concerts, grups i festivals van decidir aturar l'activitat. És aquest el cas del Festival Petits Camaleons, que tot i haver anunciat inicialment que mantinidrien l'activitat amb normalitat, van decidir cancel·lar l'esdeveniment, o del cicle Curtcircuit, que havia programat un concert de John Németh and The Blue DreamersA Contra Blues que finalment no es va celebrar. De la mateixa manera, Gandia havia de rebre ahir Manel, però el grup va decidir no dur el concert previst a terme perquè no va considerar pertinent "pujar a un escenari i presentar el nostre espectacle".

Crítics a les xarxes
La resposta dels músics catalans a les xarxes ha estat quasi unànime a l'hora de denunciar les càrregues i la violència. Un bon grapat d'artistes –com Bad Gyal, Sanjosex, Carlos Sadness, Txarango, Xavi Sarrià, Julián Saldarriaga (Love of Lesbian) o Mazoni ​han expressat tristesa pels esdeveniments, mentre que altres, com Fermin Muguruza i el grup Marala celebraven amb música la petita victòria d'haver pogut votar. Alguns músics internacionals, com Alex Kapranos (cantant de Franz Ferdinand) i l'islandesa Björk també es van solidaritzar amb els fets.

 
 
Arxivat a: Enderrock, reaccions, Blaumut, referèndum, 1 d'octubre

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.