festivals

Circuit Folc: cauen les fulles, creixen les arrels

L'onzè Circuit Folc programa música d'arrel arreu del territori fins al desembre

| 06/10/2017 a les 07:00h

Criatures
Criatures | Juan Miguel Morales
Amb la tardor, cauen les fulles i arriba una nova edició del Circuit Folc, la programació itinerant organitzada entre el Centre Artesà Tradicionàrius i el Grup Enderrock. Els vuit participants de l'actual edició són Urbàlia RuranaHora de JoglarGertrudisJaume Arnella i Ferran MartínezJoana GomilaLes AnxovetesQuico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i Criatures

Enguany s'han incorporat com a nous espais del circuit l'Ateneu de Riudaura i la Festa del Bernat Banyut de Celrà, que s'afegeixen a la Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius, el festival Càntut de Cassà de la Selva, el Teatre Comtal de Ripoll, el Cafè del Teatre de Lleida, el Cafè Slàvia de les Borges Blanques, l'Ateneu de Manlleu i el Centre Democràtic i Social de Caldes de Montbui. Pel que fa a les propostes que s'hi podrà escoltar, hi ha una mica de tot. Veterans i joveníssims, eixalabrats i cambrístics, romancers i experimentals... aquests són els participants del Circuit Folc 2017.

Urbàlia Rurana
Grup emblemàtic i històric del folk valencià, Urbàlia Rurana presenta actualment De tornada a les ribes (Mésdemil, 2017), un disc amb 19 temes publicat després d'any de silenci discogràfic. Seguidilles, tarantel·les, albaes... calidesa instrumental i un natural encaix dels patrons musicals valencians amb altres d'arreu de la Mediterrània marquen el caràcter del grup de Toni Torregrossa i companyia.
Concerts: Cassà de la Selva (Festival Càntut, 18 de novembre), Riudaura (Ateneu, 19 de novembre), Ripoll (Teatre Comtal, 9 de desembre), Lleida (Cafè del Teatre, 10 de desembre).

Hora de Joglar
Després de més de quaranta concerts per festivals i festes majors de tot el país, el grup garrotxí de folk swingejant presenta en exclusiva al Circuit Folc 2017 Cos a cos, un concert-espectacle on trenquen la distància física entre grup i públic. Es tracta d’una proposta immersiva en què els músics baixen de l’escenari i conviden la gent a fer un pas endavant, agafar un rol protagonista i convertir-se en un component més de la banda.
Concerts: Manresa (Fira Mediterrània, 7 d'octubre), Celrà (Festa del Bernat Banyut, 14 d'octubre), Barcelona (CAT, 19 d'octubre), Manlleu (Ateneu, 17 de novembre), les Borges Blanques (Cafè Slàvia, 2 de desembre).



Gertrudis
Després d'un temps de silenci, el trio de la Garriga va publicar l'any passat el disc Ara volo alt  (Promo Arts Music, 2016), un treball ple de diversitat i eclecticisme. És un dels grans grups de l’escena de fusió i un referent per a les bandes actuals del gènere, a cavall de la rumba catalana, el reggae i els ritmes balcànics.
Concerts: Manlleu (Ateneu, 6 d'octubre), Caldes de Montbui (Ateneu El Centre, 11 de novembre), Lleida (Cafè del Teatre, 15 de desembre).

Jaume Arnella i Ferran Martínez
El romancer i incombustible home de la faràndula Jaume Arnella s'acompanya d'un bon amic seu, l’acordionista Ferran Martínez, per presentar Cançons aspres i de mala petja , un recull de temes tradicionals on hi ha cançons d’amor, de gresca, i també d’esfereïdores sobre la guerra o l’exclusió femenina. Un repertori aspre i de mala petja, ben bé com la Garrotxa, comarca d’on han sortit moltes de les cançons protagonistes.
Concerts: Manresa (Fira Mediterrània, 6 d'octubre), Celrà (Festa del Bernat Banyut, 13 d'octubre).

Joana Gomila
La cantant manacorina i el seu grup conviden a viatjar per les ressonàncies de la música popular de Mallorca partint de tonades populars i teixint sonoritats salvatges i delicades, cercant en l’ànima d’aquestes melodies una font d’inspiració per fer volar la creativitat. A Folk souvenir (Bubota Discos, 2016) hi sona el paisatge i la ciutat, però també els romanços i les jotes del poble i del record.
Concerts: Manlleu (Ateneu, 20 d'octubre), Cassà de la Selva (Festival Càntut, 19 de novembre), Caldes de Montbui (Ateneu El Centre, 25 de novembre).

Les Anxovetes
Nascut l’estiu del 2013 a Girona, el grup d’havaneres té tres veus principals femenines. El quintet du un repertori ben conegut a terrenys frescos, i ofereix un repertori de cançó marinera clàssic i tradicional amanit musicalment amb guitarra i contrabaix. Les Anxovetes està format per Tona Gafarot (veu greu), Montse Ferrermoner (veu aguda i mitja) i Marta Pérez (veu aguda i mitja), Salva Gallego (guitarra) i Xevi Pasqual (contrabaix).
Concerts: Barcelona (CAT, 30 de novembre), Les Borges Blanques (Cafè Slàvia, 16 de desembre).

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries
Els tortosins s’han inspirat en la realitat del carrer per reproposar el valor de la música d’arrel. El mític grup de folk presenta la posada en directe del seu últim llarga durada, No tinc diners (DiscMedi, 2017), batejat amb una de les frases més populars en els darrers vuit anys, protagonitzats per la crisi-estafa. Cançons que beuen de les Terres de l’Ebre i el seu entorn i que també parlen de l’exili dels refugiats i la realitat social actual.
Concerts: Manresa (Fira Mediterrània, 8 d'octubre), Cassà de la Selva (Festival Càntut, 19 de novembre), Ripoll (Teatre Comtal, 8 de desembre), les Borges Blanques (Cafè Slàvia, 9 de desembre).

Criatures
Senzilla, popular i gustosa com el pa amb tomàquet, la música del duet Criatures no té secrets però sí molta substància. El vallesà Marçal Ramon (acordió) i l’empordanès Ivó Jordà (gralla), guanyadors del IX Concurs Sons de la Mediterrània, presentaran en directe al Circuit Folc les cançons del seu primer disc, Taumàtrop (Picap, 2017).
Concerts: Celrà (Festa del Bernat Banyut, 15 d'octubre), Ripoll (Teatre Comtal, 9 de desembre), Lleida (Cafè del Teatre, 10 de desembre).
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, Criatures, Les Anxovetes, Jaume Arnella i Ferran Martínez, Joana Gomila, Gertrudis, Hora de Joglar, Urbàlia Rurana, Fira Mediterrània de Manresa, Circuit Folc

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.