reportatges

Músiques i actrius: artistes que compaginen l'escenari amb càmeres i focus

Sílvia Pérez Cruz, Helena Miquel, Beth i Joan Dausà, entre molts altres, tenen trajectòries ben transversals

| 23/10/2017 a les 13:59h

Sílvia Pérez Cruz
Sílvia Pérez Cruz | Xavier Mercadé
Música, cinema, teatre i televisió sovint van de la mà per a algunes artistes totals. A Catalunya, el circuit és transversal i són unes quantes les cantants que, a més de la seva carrera musical, també s'han conreat com a actrius i actors.

Músiques de pantalla
Sílvia Pérez Cruz és més coneguda per la seva carrera com a cantautora en solitari i antiga membre del grup Las Migas, però també ha fet les seves aparicions al cinema. La música va protagonitzar el 2016 la pel·lícula Cerca de tu casa, un drama social i musical amb els desnonaments com a rerefons. A més de conduir el film, Pérez Cruz va ser l'encarregada de la banda sonora, tasca per la qual va rebre un Premi Goya i un Premi Gaudí.

Helena Miquel és periodista de formació, però a banda de formar part de Facto Delafé y las Flores Azules, el grup élena o el seu projecte personal, ha treballat com a actriu a diverses pel·lícules. El seu debut va ser l'any 2010 amb El idioma imposible, de Rodrigo Rodero, i va tenir una participació destacada a No habrá paz para los malvados (Enrique Urbizu, 2011), premiada amb diversos premis Goya.

Martina Tresserra –que lidera un projecte musical propi– ha participat també en diversos projectes audiovisuals, a més de l'obra Animals de Companyia, tot un èxit al Club Capitol. La vocalista de The Lazy Lies, Montse Bernard, és també especialitzada en dansa, i ha actuat tant al teatre com a la pantalla, amb papers a dues pel·lícules per a TV3: La princesa del polígon (2006) i Positius (2007).



Teatres i bambolines
L'Institut del Teatre és la pedrera més gran d'actors del país, i també ha estat punt de trobada per a molts músics. Allà es van formar The Mamzelles, que l'any 2012 van fundar una companyia de teatre amb el mateix nom. Fins al desembre, el trio femení protagonitza la tragicomèdia Màfia, inspirada en la màfia calabresa. 

Operación Triunfo també va ser l'inici de la carrera artística de diverses artistes polifacètiques. Elena Gadel ha protagonitzat diversos musicals de teatre, entre els quals Grease, el Petit Príncep de Manu Guix, Over the Moon i l'aclamat Mar i Cel. Des del final de La Riera, Gadel ha fitxat per la nova sèrie diaria de TV3, Com si fos ahir.

Un cas similar és el de Beth, que també es va donar a conèixer arran de la segona edició del concurs de Telecinco. La bagenca va debutar com a actriu de teatre l'any 2006 amb la comèdia Pels pèls, i també va tenir una paper rellevant a l'obra Tirant lo Blanc de Calixto Bieito, representada internacionalment.



La nova fornada de músics i actors
Entre els músics de nova fornada també hi ha un bon grapat d'artistes que compaginen facetes. Gemma Polo, cantant de Roba Estesa, és actriu de formació i aquest octubre protagonitza l'obra Los bancos regalan sandwicheras y chorizos al Teatre Tantarantana. Marcos Franz es va donar a conèixer gràcies a la sèrie Merlí abans d'engegar el seu projecte en solitari, mentre que Paula Jornet va fer les primeres passes a La Riera quan Pavvla encara era un camí per explorar.

Alguns dels artistes de la vella escola també són clàssics en les dues professions. Andreu Rifé, més enllà dels seus tres discos, ha trepitjat els escenaris d'un bon grapat de teatres de Barcelona. També ha compost la banda sonora de la pel·lícula No em demanis que et faci un petó perquè te'l faré, dirigida per Albert Espinosa, a qui coneix des de la seva etapa universitària. Joan Dausà, a més de cantar "Jo mai mai" i escenificar-la a Barcelona, nit d'estiu, ha estat la veu d'en Petri i d'Arròs Covat i ha fet aparicions a La Riera.
Arxivat a: Enderrock, Sílvia Pérez Cruz, Roba Estesa, televisió, teatre, cinema, música, Músiques i actrius, Helena Miquel, Beth, Joan Dausà, reportatge

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.