Aniversaris

Els concerts de Leonard Cohen a Barcelona

Un any després de la mort del cantautor canadenc repassem les set vegades que va ser a Barcelona entre el 1974 i el 2012

| 07/11/2017 a les 15:00h

Leonard Cohen el 2012 a Barcelona
Leonard Cohen el 2012 a Barcelona | Xavier Mercadé
El Palau de la Música Catalana, el Palau Sant Jordi per partida doble, a més del Palau d'Esports per partida triple, van ser els tres escenaris de les set visites de Cohen a la capital catalana. A Enderrock.cat repassem cadascun dels concerts amb les anècdotes, les imatges i els vídeos que van donar de si.

12 i 13 d'octubre de 1974
Palau de la Música Catalana

La mort anunciada de Franco va començar a obrir les portes de l'Estat espanyol, a partir dels anys 1974 i 1975, als artistes i grups internacionals que estaven revolucionant la música popular arreu del món. En la seva primera visita a l'Estat el músic canadenc tot just havia complert els quaranta anys, i n'havien passat set del seu debut als escenaris, l'any 1967 en un concert a Central Park de Nova York juntament amb Judy Collins. La rebuda del públic català va ser tan bona que es va programar a corre-cuita una altra cita al Palau el migdia del 13 d'octubre, tot just abans que el músic marxés a Madrid per continuar la seva gira.

17 de novembre de 1980
Palau d'Esports

L'escenari de les properes visites seria el Palau Municipal d'Esports, lloc on se celebraven els concerts i esdeveniments més importants de la ciutat. Tal com recull el web 'Leonard Cohen en català', part de la banda que el va acompanyar aquesta vegada eren els Passenger, amb un so complet que potenciaven Raffi Hakopian i John Bilezikjian. Roscoe Beck i Sharon Robinson, músics fonamentals per a Cohen, tornarien a Barcelona a les gires del 2009 i 2013.

24 de maig de 1988
Palau d'Esports

El músic tornaria a visitar el mateix escenari dins el tour I'm Your Man. Tres mesos abans, Leonard Cohen havia publicat l'àlbum que seria el més popular de la seva carrera, amb cançons magistrals que van captivar nous i joves fans. El concert va començar amb "Dance Me to the End of Love", que esdevindria la forma clàssica d'iniciar la litúrgia de totes les futures gires.

15 de maig de 1993
Palau d'Esports

L'any 1993 el músic i la seva banda habitual protagonitzaven un concert poc sorollós al Palau d'Esports, que va emetre la televisió catalana i va deixar diverses peces enregistrades en vídeo. Com a testimoni d'aquella nit queda la interpretació encantadora de "Closing Time".



21 de setembre de 2009
Palau Sant Jordi

L'himne preciosista "Dance Me to the End of Love" engegava el sisè concert de Leonard Cohen a Barcelona, que amb 75 anys es presentava davant el públic en plena vigència i plenitud. Aquesta cop ja l'acompanyava el guitarrista aragonès establert a Barcelona Javier Mas, a més del cor femení inseparable del dandi canadenc.

3 d'octubre de 2012
Palau Sant Jordi

Aplaudiments encesos, silencis oportuns i un ambient de perfecta comunió entre l'artista i el públic van encapçalar la darrera visita del mestre a Barcelona. El concert servia per presentar les cançons del dotzè àlbum d'estudi del músic, Old Ideas (Columbia, 2012), i al seu recull de vells pensaments s'hi van sumar les joies "Hallelujah", "Take This Waltz", "So Long Marianne" i "Manhattan". Prop de 12.000 persones van poder gaudir del recital.

Leonard Cohen i Javier Mas al Palau Sant Jordi (Barcelona) l'any 2012. Foto: Xavier Mercadé
Especial: Aniversaris
Arxivat a: Enderrock, efemèride, Leonard Cohen

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.