opinió

Som poble

«Som poble i tenim cultura. Cultura popular, valgui la redundància»

| 13/11/2017 a les 10:45h

Dia de l'aturada general a Via Laietana
Dia de l'aturada general a Via Laietana | Juan Miguel Morales
La Festa del Flabiol d'Arbúcies va celebrar fa dos caps de setmana passat la trenta-tresena edició. I com cada any, un dels actes més entranyables va ser la roda de flabiols a la plaça de la Vila. Hi van tocar músics de totes les edats i instruments de totes les mides: flabiols, acordions, sacs de gemecs, tambors i tamborins... Entre la munió de gent, discret, l'entranyable rossellonès Maties Mazarico. Músic, musicòleg, lutier, folklorista... Mazarico té cara de murri i els ulls molt grans. La feina que ha fet en el camp de la música popular és ingent. Diumenge lluïa un llaç groc a la jaqueta, igual que molts dels assistents, inclosos els gegants d'Arbúcies. El dia abans, l'organització va donar a conèixer un text de suport al Conseller de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig, exiliat a Bèlgica: "Avui és una absència dolorosa en la nostra festa. Esperem retrobar-lo ben aviat, i que l'any vinent sigui present entre tots nosaltres a la vila d'Arbúcies".

Molts pocs dies abans, Puig havia assistit amb posat atribolat a la presentació al CAT del disc Fok (Satélite K, 2017), de Kepa Junkera. El conseller va arribar-hi a darrera hora. Abans, Kepa havia reivindicat el valor i la potència de les músiques dels Països Catalans, i el director del CAT, Jordi Fàbregas, havia llegit per a tothom el manifest de Consell de Cultura de Barcelona contra l'aplicació de l'article 155: "Ara, més que mai, totes les forces polítiques democràtiques s’han d’oposar de manera ferma a qualsevol possible suspensió dels drets civils, a l’augment de la repressió i a la coacció de les llibertats".

Kepa Junkera havia de presentar Fok aquest dissabte 11 de novembre a l'Espai Ter de Torroella de Montgrí. Finalment, el músic i l'auditori empordanès han acordat ajornar el concert "per mostrar la seva solidaritat amb els presos polítics i atesa la coincidència amb la convocatòria d'una manifestació de rebuig a les detencions d'una part del Govern de la Generalitat i de membres de la societat civil el mateix dissabte a les 17 h a Barcelona. La detenció de la consellera torroellenca Dolors Bassa i l’ordre de detenció del conseller de Cultura Lluís Puig, actualment a Bèlgica (el Departament de Cultura ha col·laborat en la producció del treball de Junkera i el conseller havia de ser present al concert), han estat motius determinants a l'hora d'ajornar l'espectacle i traslladar-lo al divendres 29 de desembre, a les 21 h". 

Ara mateix ens volen mansos, egoistes i mirant la tele. Hi ha en marxa una ofensiva mediàtica molt forta per normalitzar la repressió i criminalitzar la resistència. Però som poble. I ser poble no vol dir ser una massa que es mou i colpeja els dissidents seguint instints primaris. Ser poble vol dir no estar sols, reflexionar, saber escoltar l'altre, passejar pel carrer, solidaritzar-se, mobilitzar-se i manifestar-se amb fermesa. Som poble i tenim cultura. Cultura popular, valgui la redundància.
Arxivat a: Enderrock, opinió, Kepa Junkera, folk

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.