llista

10 cançons amb poesia i veu pròpia (D'Ones)

Per Helena Morén Alegret

| 27/12/2017 a les 15:00h

Marina Rossell
Marina Rossell | JuanMiguel Morales
A l'exposició D'Ones: (R)evolució de les dones en la música, que comissario des del Grup Enderrock i que es pot visitar fins al dia de Sant Jordi de 2018 al Palau Robert de Barcelona, hi ha un apartat especial fet amb vídeos de poetes i cantautores per a l'ocasió. És el dedicat a aquelles veus de dones que han apostat per la composició i per musicar dones poetes catalanes. Són deu exemples de veus de cantautores que aquí citem i que han anat apostant per trobar la seva veu a la cançó també en la veu pròpia d'altres lletristes, en una viatge que és una delícia d'anada i tornada, i encara amb ramificacions en altres veus que s'hi expandeixen al llarg dels anys.

1. El primer exemple és el de Marina Rossell, que va musicar "Cançó de fer camí" de Maria-Mercè Marçal (Ivars d'Urgell, 1952 - Barcelona, 1998), uns versos que la poeta va dedicar a la cantautora i que alhora aquesta va incloure al disc Bruixes i maduixes (CBS, 1980). És una cançó que també han musicat com a "Cançó de fer camí", primer, la cantautora rosinca Rusó Sala al disc Fil de coure (Microscopi, 2015), i posteriorment en van fer un senzill Mireia Vives i Borja Penalba, amb un videoclip de la cançó interpretada conjuntament amb Gemma Humet. La cançó conté els versos, 'Serem cinc-centes, serem mil', que són leit motiv de l'exposició D'ONES: (R) evolució de les dones en la música.



2. Històricament hauria d'encapçalar la llista de les deu cançons la veu plena d'arrel de Lídia Pujol, que, tot i que no ha estat l'única que ha musicat "La comtessa de dia", la trobairitz del segle XII Beatriu Comtessa de Dia, sí que va enregistrar la seva peça al disc preciós Els amants de Lilith (Temps Record / Resistencia, 2007). També han musicat l'autora medieval Montserrat Figueres ("A chantar m'er de so") i Maria del Mar Bonet ("Estic en gran desventura") al disc Breviari d'amor (Ariola, 1982).



3. Miquela Lladó va fer una bella musicació d'"A les roses" de la poeta Maria Antònia Salvà (Palma, 1869 - Llucmajor, 1958), que figura al disc Com un ventall (Blau/DiscMedi, 2004). 



4. Maria del Mar Bonet va musicar "Nosaltres, les dones", poema d'Edith Södergran (Sant Petersburg, 1892 - Raviola, 1923) dins el disc Alenar (Ariola, 1977).



5. Gemma Humet va musicar recentment "Podries", de Joana Raspall (Barcelona 1913 - Sant Feliu de Llobregat, 2013), dins el disc Encara (Satélite K, 2017).



6. Ester Formosa va musicar "Absència", de Rosa Leveroni (Barcelona, 1910 - Cadaqués, 1985), al disc Formosa per Formosa (BarnaSants, 2009).



7. The Mamzelles és un trio femení que gràcies a una de les fases del concurs Sona9 es va atrevir a musicar el poema "La dona que mirava la tele” de Dolors Miquel (Lleida, 1960), que van incloure dins el disc Que se desnude otra (DiscMedi, 2012).



8. Ivette Nadal és una cantautora que ha musicat molta poesia perquè ella també n'escriu. Una de les seves musicacions més reeixides és "Però estàs content" d'Anna Aguilar-Amat (Barcelona, 1962), que va incloure al disc Mestres i amics (Right Here Right Now, 2012).


 
9. En el cas de Judit Neddermann, aquí no tria una poeta que hagi publicat poemaris, sinó una música de la seva banda que treu en text el seu "Jo joglar": és Anna Tobias (Badalona, 1979), i a Neddermann li va agradar tant el text que el va incloure a Tot el que he vist (Temps Record, 2014), de fet el títol del disc n'és deutor, també.
 


10. I finalment Bikimel, que amb "Jonàs" va ser la primera que va musicar la poeta Maria Cabrera (Girona, 1983), Premi Carles Riba de Poesia 2017. El va incloure al disc Stat Jònic (Temps Record, 2009).

Especial: D'Ones
Arxivat a: Enderrock, d'ones, llista

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.