debuts

El primer concert de les millors bandes catalanes

Repassem els debuts en directe de 10 artistes i grups catalans

De Lluís Llach i Maria del Mar Bonet a Txarango i Manel

| 09/02/2018 a les 12:00h

Manel van debutar a Tàrrega a la preliminar del Sona 9 del 2007
Manel van debutar a Tàrrega a la preliminar del Sona 9 del 2007 | Carles Rodríguez
Sempre hi ha una primera vegada. Sentiments a flor de pell, nervis abans de començar, però també il·lusió per presentar la teva música. A Enderrock.cat recollim 10 debuts d'artistes i bandes catalanes: des de Joan Manuel Serrat, Lluís LlachMaria del Mar Bonet fins a Manel, Txarango i Els Catarres.

Joan Manuel Serrat
4 de maig de 1965
Centre Cultural L'Avenç d'Esplugues de Llobregat

El noi del Poble-sec va iniciar la seva trajectòria com a solista a Esplugues de Llobregat, però cinc dies després actuava a Barcelona per primera vegada, a la Capella Francesa. Al llibre Algo personal (Ed. Temas de Hoy, 2008), Serrat explica les impressions del seu primer directe: "Vaig compartir escenari amb Joan Ramon Bonet i Remei Margarit. Van pujar junts al cadafal, cadascú amb la seva cadira i les seves cançons. Primer un, després l'altre. Era com cantar al menjador de casa per a una reunió d'amics. Semblava poc professional, però tenia el seu encant". 

Serrat debut 1965 a Esplugues de Llobregat


Maria del Mar Bonet
19 de desembre de 1966
L'Ovella Negra de Barcelona, al Carrer de les Sitges, 5


A la capital catalana hi ha dues L'Ovella Negra. La sala on Bonet va debutar fa més de cinquanta anys era a prop de la plaça de Catalunya. Amb aquesta actuació es va presentar com a membre d'Els Setze Jutges, en el número 14. Així ho explica el seu biògraf, el periodista Jordi Bianciotto, al llibre Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres, 2017): "Al cap de poc d'arribar a Barcelona, li van proposar que anés a cantar un dia a L'Ovella Negra, un local que el guitarrista Jordi Pérez Vallmajor havia obert no feia gaire i que acollia presentacions i happenings. Els jutges celebraven el cinquè aniversari i allà es van trobar tots amb la nouvinguda Maria del Mar Bonet. Parlant-ne en l'actualitat, assegura que no va tenir la sensació que allò fos un examen ni que ningú l'estigués jutjant. Acabat el recital, Espinàs i Serrahima hi van parlar i d'una manera més aviat informal es va incorporar a partir d'aquell moment a Els Setze Jutges".
 
Lluís Llach
22 de març de 1967
Centre Social i Catòlic de Terrassa (actual El Social)

El cantant de Verges va pujar al primer escenari amb només 18 anys. Va ser a Terrassa, i també el van acompanyar tal com es veu a la foto (d'esquerra a dreta) Martí Llauradó, Miquel Porter, Maria Aurèlia Pedrerol i Delfí Abella. 

Els Pets
24 de desembre de 1985
Sindicat Agrícola de Constantí


La vigília de Nadal el trio de Constantí va pujar a l'escenari del Sindicat Agrícola de Constantí per acomiadar un projecte i presentar-ne un altre: "En tinc un record agredolç, perquè va ser l'últim concert com a Condons Adulterats, un grup més punk i irreverent dels tres Pets i Ismael Sabaté, un amic de tota la vida. La segona part de la nit va ser la presentació d'Els Pets, un grup més pop. Qui ho havia de dir aleshores que es convertiria en la nostra feina! El nostre públic era la nostra colla", explica el bateria Joan Reig.

El primer concert d'Els Pets Foto: Carles Fargas i Àlvaro Sanz


Sopa de Cabra
Un dissabte d'agost de 1986
Antiga sala Ciam Ajn de l'Estartit (actual sala Mariscal)


El cantant Gerard Quintana explica: "Sobre el dia hi ha discrepàncies, ara bé, sí que tenim clar que va ser un dissabte del mes d'agost de 1986". "Tot just feia un parell de mesos que érem tots junts al local per primera vegada. Això sí, amb un grapat de cançons i d'idees des del primer moment i amb moltes ganes de córrer. La sala va ser el Ciam Ajn, que tots coneixíem com l'Enciam, actualment la sala Mariscala l'Estartit. No ens funcionava l'equip, ens faltava un estabilitzador de corrent, vam viure una odissea per poder començar abans del límit de temps que ens van posar a la sala, vam començar tardíssim després d'anar a buscar la peça que ens faltava a Girona i que la furgo fes figa pel camí", recorda.

Però va arribar un salvador per fer possible el debut de Sopa de Cabra: "Finalment un amic de la colla, el fotògraf Rafel Bosch, va arribar amb el seu 600 i ens va salvar l'actuació. Mentre esperàvem hores, Francesc 'Cuco' Lisicic (baixista) anava dient: 'Això és pitjor que un mal tripi', amb cara d'això no ens pot estar passant, ho recordo com si fos ara". 

Sopa de Cabra va debutar l'agost de 1986 a la sala Ciam Ajn de L'Estartit Foto: Rafel Bosch


Sau
31 d'octubre de 1987
Les Tallades, a Vilanova de Sau

La vigília de Tots Sants va ser la primera nit que Sau van pujar a un escenari. Havia de ser una festa amb amics al local d'assaig del grup, però es va convertir, sense voler, en el debut de la banda de Pep Sala i Carles Sabater. "A mesura que passava el vespre vam veure la dimensió de la tragèdia i vam dir: 'Ostres, estem fotent un bolo de veritat i jo amb aquests cabells!'. Aleshores van venir els nervis”, recorda Sala, que afegeix: "Va córrer la veu que Sau era una banda que havia muntat una festa... i hi havia gent que no coneixíem de res".


Brams
14 d'agost de 1990
Festa Major de Gòsol

Explica el cantant i lletrista Francesc Ribera 'Titot' que Brams va tenir una aparició prèvia a Gòsol, però no la compten com a l'oficial: "El grup havia participat el mes abans al festival Moguda del Berguedà que s'havia celebrat el mes anterior a Sant Jordi de Cercs. No es pot comptar però com a concert, atès que ens va tocar sortir a l'escenari a les 8 del matí i el 70% del públic que quedava dormia borratxo pels racons. Per tant, donem per bo Gósol". 
 
Manel
21 de juliol del 2007
Preliminar del Sona9 a Tàrrega

El grup català revelació del 2008 (tal com canten a "Jo competeixo") va pujar per primera vegada a un escenari en el marc del concurs Sona9. La primera prova en concert a la qual es van enfrontar va ser a Tàrrega, i justament va ser el seu debut en directe (aquí en podeu veure un tast). Finalment, Manel van guanyar el Premi Joventut 2007. 

Manel a Tàrrega a la preliminar del Sona 9 de l'any 2007 Foto: Carles Rodríguez

 
Els Catarres
22 de novembre del 2010
Fira d'artesans d'Aiguafreda

Un dels membres iniciàtics d'Els Catarres, Jan Riera, recorda un debut ben fred: "Aquell dia ens van proposar de tocar amb un grup que tenia, i al final no vam poder tocar i vam decidir de fer el primer concert com a Catarres, tot i que només teniem sis cançons. Estàvem a 5 graus sota zero, feia moltíssim fred. Entre cançó i cançó havíem d'anar escalfant-nos les mans, i fins i tot ens van portar un caldo calent que el vam agrair molt! En aquella època Els Catarres només érem tres a l'escenari, i recordo que de seguida vam connectar molt bé amb la gent i això ens va sorprendre, perquè veníem de projectes anteriors i sabíem que costava molt que la gent, sense conèixer-te, s'interessés per tu".

Els Catarres al seu primer concert, a Aiguafreda


Txarango
18 de desembre del 2010
Sala Eudald Graells de Ripoll

La banda del Ripollès va debutar a casa, fa vuit anys: "Va ser una nit molt especial. Feia molts mesos que treballàvem en el projecte i teníem moltes ganes d’ensenyar a tothom allò que feia tant de temps que estàvem preparant. Estàvem nerviosos, eufòrics, feliços. A més a més ens esperava una sala que havia penjat el cartell de sold out per a aquella nit... Això afegia un punt més de nervis a la nostra estrena. Allà començava el primer capítol d’aquesta meravellosa aventura, una nit que recordarem sempre", diu el pianista Sergi Carbonell.
Arxivat a: Enderrock, Txarango, debuts, Manel, Maria del Mar Bonet, efemèrides, Lluís Llach, concerts

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.