actualitat

Les mil veus catalanes de Kepa Junkera

Parlem amb quatre dels músics que han participat al disc de l'acordionista basc

El músic presentarà el seu últim disc, cuinat als Països Catalans, el 9 de febrer a l'Auditori de Barcelona

| 28/01/2018 a les 10:00h

Kepa Junkera
Kepa Junkera | Igotz Ziarreta
El trikitilari basc Kepa Junkera ha presentat un llarg treball amb música d’arreu dels Països Catalans. En total són dos discos compactes amb més de 40 talls, en la majoria dels quals trobem dues cançons associades. Fok (K Indústria) ha tingut la complicitat i la col·laboració de molts músics catalans. Per la magnitud del projecte i la quantitat de col·laboracions (més de dos-cents músics, alguns de referència), podríem dir que som davant una petita enciclopèdia del folk català. El 8 de febrer podrem sentir-lo a la sala 1 Pau Casals de l’Auditori en una col·laboració entre els festivals BarnaSants i Tradicionàrius.

Ja fa molts anys que Kepa Junkera visita amb assiduïtat els Països Catalans i que es relaciona de tu a tu amb molts dels artistes del país. Se l’ha vist diverses vegades a la Trobada d’Acordionistes del Pirineu d’Arsèguel i ha presentat alguns treballs al CAT. El projecte de treballar sobre cançons catalanes ja ve d’antic. “Fok és un projecte del qual ja ens havia parlat fa molt de temps. Fa un parell d’anys, quan vam fer un espectacle conjunt amb Kepa Junkera + El Pont d’Arcalís + Orquestrina Trama, ja tenia la idea”, explica Jordi Fàbregas, líder d’El Pont d’Arcalís i director del CAT, un espai on “diu que se sent com a casa i per part nostra, també”, assegura.

Un altre dels músics catalans que han col·laborat amb l’acordionista basc és Amadeu Rossell: “Jo vaig conèixer el Kepa fa uns tres anys. Quan ens vam conèixer em va dir allò de ‘si mai vols que fem res junts…’ i vaig pensar que és allò que es diu per dir. El cas és que al cap d’un temps li vaig proposar de fer una cosa sobre les cançons de Beget. I em va dir que sí. Llavors vam fer un projecte amb les cançons de Beget i cançons basques amb el Kepa i les Sorginak. Una de les cançons, “Pobre terrisser”, la vam gravar al seu disc Maletak (Boa, 2016), precisament la que dona títol i tanca el disc.



Tot i l’antiga amistat entre Kepa Junkera i Jordi Fàbregas i el profund coneixement que té la gent del CAT del folk d'arreu dels Països Catalans, el cantant català desmenteix que hi hagi hagut cap assessorament: “Amb nosaltres ha parlat molt d’aquest projecte però en absolut es pot dir que l’haguem assessorat. Ell se sent implicat amb el territori, ens coneix molt i té contactes arreu”.

Amadeu Rossell tampoc s’està de lloar el seu amic: "El Kepa té un gran sentit per intuir les cançons, domina molt els silencis, organitza amb les cançons, sap com les vol… Jo li agraeixo que hagi fet aquest disc perquè ha tret un munt de cançons d’arreu dels Països Catalans amb enfocaments diferents. A més a més, és un tio collonut i m’ho he passat molt bé quan hem tocat junts".

Al disc també hi podem sentir Miquela Lladó, veu de Música Nostra. La cantant explica com es va integrar al projecte: “En Kepa va venir a Palma per ses festes de Sant Sebastià, que estàvem actuant. Ens va explicar el projecte que tenia de fer un disc amb folk d'arreu dels Països Catalans i li vaig dir que sí. És una persona que traspua música pertot i se la fa seva, li veu matisos, l’enriqueix i li dona un aire diferent. Fer això és molt guapo”.

També Gemma Humet recorda com li va arribar la proposta: “El Manu Sabaté estava produint el tema i em va trucar perquè el Kepa havia vist un vídeo en què jo cantava 'El testament d’Amèlia' i volia que la cantés al seu disc. Em va cridar l’atenció que ell s’interessés per fer un disc de cançons dels Països Catalans, quan ningú d’aquí no havia estat capaç de fer-ho”. La cantant vallesana mateixa aventura la resposta: “Anem tant a la nostra que no ens adonem que vivim en un país que musicalment i culturalment és molt ric i que es poden fer molts projectes. Potser estem massa concentrats en les nostres pròpies històries i no pensem un projectes que ajunten tantes persones per fer un projecte tan bonic amb la nostra música”.

La nota optimista la posa el director del CAT, Jordi Fàbregas: “El fet que aquest disc estigui tan ben fet i tingui tan bona distribució és molt important i ens en felicitem. Espero que en algun moment hi hagi una eclosió d’un artista dels Països Catalans que tingui un abast internacional com el que pot tenir ara el Kepa”.
Arxivat a: Enderrock, Kepa Junkera, Fok, Barnasants, Tradicionàrius, concerts

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.