Efemèrides

​25 anys de la mort de Pasqual Gallo

És una de les referències de la música catalana a l’Alguer

El seu èxit “Lo Nassaiolo” ha estat interpretat per diversos artistes

| 27/01/2018 a les 17:00h

Pasqual Gallo
Pasqual Gallo | Arxiu
Pasqual Gallo, un dels cantants més importants de l’Alguer, va morir avui fa un quart de segle quan li faltaven poques setmanes per complir els 71 anys. Gallo és l’autor de “Lo nassaiolo”, la primera cançó que va compondre en català i que ha estat versionada per diferents cantants com Josep Tero, Càlic, Franca Masu o Claudio Gabriel Sanna. La versió més recent és a càrrec de Joan Garriga per al llibre-disc Mans manetes. L’Alguer: paraules, cançons i veus de minyons (Plataforma per la Llengua, 2018).



Gallo havia compost i cantat sempre en italià fins el 1954, quan coneix Bastianino Loi, que li proposa cantar en alguerès. Ho explica el mateix cantant: “Però Bastianino, insistint per dies, malgrat la mia adversió per les cançons folk, a la fi, inconscientment me fa compondre la primera cançó algueresa. La nit, després que havia saludat Bastianino, mentres que me n’anava en bicicleta a dormir a Maria Pia [...], fent lo carrer de la platja la visió de una barca solitària que salpava les redes m'ha colpit i torbat. Recordo: era una nit meravillosa i tot era un encant. Me só fermat per admirar aquell espectacle: la barca que lentament salpava les redes i tallava los raigs de la lluna que brillava amunt de una marina calma com oli. Ferm, amb la bicicleta a mans, vaig cantar un mutiu nou espontàniament. Retorno a l'Alguer, seguint a cantar, i arribat en casa, incideix al registrador la cançó nova”. A banda de la imatge que ens explica, la cançó també també és un homenatge al seu pare, txu Carminutxo, que era nassaiolo, és a dir pescador de llagosta a amb nansa.

Gallo va compondre un centenar de cançons algunes de les quals encara avui són interpretades per diferents grups i cantants tant de l’Alguer com de la resta dels Països Catalans. Durant tres dècades va enregistrar una dotzena de discos, l'últim dels quals és de 1991.



 
Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock, Pasqual Gallo, l'Alguer

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.