Efemèrides

​Fa deu anys del retorn fugaç de Glaucs

El grup de Jofre Bardagí havia deixat els escenaris el 2003

| 21/02/2018 a les 09:00h

Jofre Bardagí i Serrat a L'Auditori de Barcelona el 21 de febrer de 2008
Jofre Bardagí i Serrat a L'Auditori de Barcelona el 21 de febrer de 2008 | Xavier Maercadé
Glaucs pertany a l’anomenada segona generació del ‘rock català’, aquells que eren massa joves per començar a actuar a final dels 80 i que quan van poder-ho fer, el moviment ja havia perdut una mica de bromera. Tot i això, aquesta segona generació encara va viure moments dolços protagonitzats per bandes com Gossos, Whiskyn’s o els mateixos Glaucs.

Liderats per Jofre Bardagí i sota l’impuls inicial també del seu cosí Lluís Alsina, Glaucs va prendre posicions a l’escena catalana gràcies a cançons com “Miralls trencats”, “Alícia”, “Històries curtes” i sobretot “Els teus ulls glaucs”. Va ser en sentir aquesta cançó que l’enyorat mestre Josep Maria Bardagí, pare del cantant Jofre, va dir per primer cop al seu fill que havia fet una bona cançó.

El grup va començar enregistrant per un segell multinacional, RCA –el mateix que aleshores publicava els discos d’Umpah-Pah–, amb Glaucs (RCA, 1996), però no va renovar contracte i tot es va tòrcer. El segon disc, Simbènia (1998), va ser amb Magna Music, que al cap de poc temps va tancar les portes, i el tercer en estudi va ser Si vols venir (2000), amb Julio’s Records, que també va haver de plegar per la mort d’un dels socis. És impossible trobar un grup amb més mala sort. Afortunadament per ells, en el management van ensopegar amb Xavi Fortuny, que els va ajudar molt i fins i tot els va publicar un disc en directe, Vius (RGB Suports / La Col, 1999).

La seva accidentada vida discogràfica anticipava un final que es va produir el 2003 i que va deixar encara el directe de comiat Glaucs 1994-2003 (Música Global, 2004). En aquest context, el 2008 apareix Antologia (Música Global), un resum de les cançons més emblemàtiques de la banda amb l’afegitó de peces noves així com d’una nova versió d’“Els teus ulls glaucs”, aquest cop al costat de Joan Manuel Serrat.

La presentació d’aquest disc va ser el que va fer que el 21 de febrer de 2007 Jofre Bargadí i els músics tornessin a actuar. Per a l'ocasió Serrat va pujar a l'escenari per reproduir la col·laboració feta uns anys abans. Aquella actuació d’una nit no va tenir continuïtat fins al cap d’uns anys, el 2013, quan van anunciar el retorn. En aquesta segona etapa han publicat Hem conegut la nit (Música Global, 2014).
Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock, Glaucs, efemèride, Jofre Bardagí

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.