cas valtonyc

Pau Llonch: «Volem reiterar el delicte de Valtonyc de manera determinada i massiva»

El raper i tallerista ha començat a coordinar una resposta davant la ratificació de la condemna de Valtonyc a 3 anys i 6 mesos de presó

Valtonyc: «Van repetir 17 vegades que jo cantava en català i 12 que formava part de grups d’esquerres»

| 20/02/2018 a les 20:16h

Pau Llonch a l'Institut 25a Olimpíada en el marc del cicle 'Músic del Mes'
Pau Llonch a l'Institut 25a Olimpíada en el marc del cicle 'Músic del Mes' | Xavier Mercadé
El raper mallorquí de Sa Pobla Josep Miquel Àngel Arenes, conegut artísticament com a Valtonyc, entrarà a presó després que el Tribunal Suprem hagi confirmat la sentència de 3 anys i 6 mesos de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries greus a la corona i calúmnies per les lletres de les seves cançons. Les xarxes socials de seguida s'han omplert de missatges de solidaritat cap al jove mallorquí i a favor de la llibertat d'expressió.

Un dels que ja s'ha posat a treballar de manera més tangible en rebre la notícia ha estat el també raper Pau Llonch, líder de la formació At Versaris, que ha començat a coordinar una resposta col·lectiva que prendrà forma al llarg dels propers dies.

El Tribunal Suprem ha ratificat aquesta tarda la condemna a 3 anys i 6 mesos de presó per a Valtonyc. Com has rebut la noticia?
Amb Valtonyc ens coneixem i fins i tot hem compartit escenari, l’última vegada va ser a Vilanova. Som companys, hem parlat aquests mesos. Hem rebut la notícia amb estupor, molt de cabreig, i de fet el primer que hem fet és pensar en alguna acció coordinada del món del rap i altres per intentar mostrar un cop d’efecte una mica potent respecte a això. La nostra idea instintivament i en primera instància ha estat buscar com reiterar el seu delicte de manera determinada i massiva, intentar reproduir la seva lletra posant un vídeo, en un concert... Ja ho veurem. La veritat és que la resposta ha estat molt positiva. S’han posat en contacte amb nosaltres bastantes bandes, fins i tot alguna institució per oferir-nos instal·lacions. Hem de veure com va, jo crec que sortirà.
 
Valtonyc no és l’únic que veu la seva llibertat d’expressió perseguida aquests dies.
La resposta que volem donar és important perquè aquest tipus de delictes tenen una vàlua feble, que és la incapacitat de perseguir milers de persones cometent-los, a menys que l’Estat espanyol deixi ja aquesta deriva autoritària i es converteixi directament en un estat feixista. Per això crec que una bona resposta pot ser que la cantem gent de tot l’Estat, del país i dels Països Catalans, d’alguna manera fent-nos nostra la lletra de Valtonyc i reproduint-la. L’Estat espanyol està utilitzant el caldo de cultiu ideològic que li ofereix la lluita d’autodeterminació a Catalunya per imprimir una dinàmica autoritària amb la qual vulnerar les llibertats civils i democràtiques bàsiques. Aquest Estat mai ha estat massa de la nostra simpatia, però cada vegada ho serà menys.
 
El primer que has fet quan ha sortit la ratificació de la sentència ha estat buscar suports de rapers estrangers a través de Twitter. En un moment així cal buscar aliances?
Jo crec que en un moment així cal buscar suports a tot l’Estat i a tot el món. Sobretot el que cal és revitalitzar aliances que ja existeixen amb diferents pobles i persones de l’Estat espanyol que veuen amb preocupació com nosaltres aquesta deriva autoritària. Si una cosa vol l’Estat espanyol és plantejar el procés que segueix el poble de Catalunya com un enfrontament entre pobles, i precisament nosaltres això ho hem de convertir en una lluita dels pobles contra l’autoritarisme i pels drets. Una cosa molt bona és que podem engegar dinàmiques antirepressives. No només en el cas de Valtonyc, també en el cas de l’Anna Gabriel crec que serà paradigmàtic. L’Anna és una persona que genera simpaties, d’ànima llibertària, que sempre ha estat al costat de tothom quan se l’ha necessitat. Esperem que aquests casos, quan els vegem amb perspectiva, puguin ser els que van emborratxar l’Estat de glòria i els que van fer retrocedir aquestes dinàmiques autoritàries.
 
Com a raper que fa lletres crítiques i reivindicatives, et fa por que aquest tipus de sentències generin censura, o autocensura?
No, en absolut. En meu cas particular i en el dels del meu voltant, crec que és un sentiment compartit entre gent que no cal que sigui rapera que això no passarà. Si davant d’aquestes mogudes ens quedem callats, el carrer es convertirà en una presó en si mateixa, absolutament irrespirable. I viure en un món i en un lloc on fins i tot en el terreny de la creació artística hem d’estar pendents de si ens estan escoltant no és una opció. Ara hem d’entonar totes aquestes consignes contra la monarquia i contra el règim borbònic, i fer-nos-les nostres per afrontar-ho tot de cara. Al final, hem de mantenir la dignitat, que és l’única cosa que tenim.
 
Al voltant de Valtonyc hi ha una gran campanya de solidaritat, i per a l'acció que vols muntar ja t’han respost afirmativament gent com Zoo, Fermin Muguruza o Los Chikos del Maíz. Què estàs movent?
Sincerament, la iniciativa a hores d’ara ha estat el que jo he tirat a Twitter, que ha tingut molt bona rebuda de la gent. Aviat ens reunirem un bon grup de gent que ja haguem estat muntant coses una mica amb cara i ulls i una mica d’envergadura per veure què podem fer. El que pretenia amb aquesta acció és sondejar fins a quin punt la gent hi està disposada, i demà o demà passat ens acabarem de trobar.
 

Serà gent només del rap?
Aquest serà un dubte, si pensar en l’escena només del rap com una afirmació reivindicativa antifeixista i antirepressiva de l’escena del rap o si bé fer-ho més ampli. A partir d’aquí ens asseurem i pensarem. Pinta molt guai, perquè fins i tot persones vinculades a espais públics, i per tant que poden cedir-nos espais o recursos, s’han mostrat disposades a col·laborar. I tenim alguna sorpresa, si funciona, que no vull revelar. Pot ser un bon reclam. La intenció és muntar un esdeveniment on hi pugui haver aquest acte de reafirmació ideològica i discursiva prenent com a base la lletra de Valtonyc perquè tots assumim el que ha dit ell. I si l’Audiència Nacional ens vol empurar per injúries a la corona, que ho faci.
 
Quina creus que és la millor resposta per part del món de la música quan hi ha una resposta com aquesta, en la qual s’intenta censurar els creadors?
No sé si els creadors com a tals són una subjectivitat col·lectiva prou organitzada i tenen la capacitat per donar una resposta unitària. Crec que el món de la música i el món de l’art en general estan plens de gent que mira una mica per ella i que s’ha perdut bastant en el sentit col·lectiu de moltes d’aquestes escenes. Cada vegada hi ha més nihilisme. No ho sé, no soc gaire positiu. Però crec que coses com aquestes poden generar un canvi i despertar la consciència de molta gent.

Què es pot aconseguir?
Amb això es pot recuperar una mica aquella essència del rap als anys 90 i principi dels 2000, quan unia tothom no només al voltant d’una música sinó al voltant d’una manera d’entendre la cultura, des de l’autogestió, antirepressiva, comunitària i fins i tot antifeixista. Que són trets molt clars del rap a tot arreu i han tingut ressò a través del rap contra el racisme, l’homofòbia o la xenofòbia. Davant la deriva autoritària de l’Estat, els grups de rap haurien de ser una punta de llança de denúncia. Com es concreta això, ja ho anirem veient. Però ha de ser una resposta social i organitzada a gran escala, no una de corporativista del món de la cultura. El primer que farem i és important dir-ho perquè no sembli una pedrada que ens hem inventat nosaltres, és posar-nos en contacte amb els comitès de suport i els grups que porten molt de temps treballant en els temes de Valtonyc per compartir amb ells l'anhel de fer això.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Valtonyc, At Versaris, Pau Llonch, rap, condemna, llibertat d'expressió, entrevista

COMENTARIS

Coratge

Anònim, 23/02/2018 a les 13:32

Ànim feu i fem tot el q es pugui

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.