OPINIÓ

Les dones som aquí

La directora de publicacions del Grup Enderrock reviu els moments més liles d'uns Premis Enderrock carregats d'emotivitat i lluita

Torna a viure la gala dels Premis Enderrock 2018 a través de La Xarxa

| 12/03/2018 a les 12:00h

Actuació de Roba Estesa i cola·laboradores als Premis Enderrock 2018
Actuació de Roba Estesa i cola·laboradores als Premis Enderrock 2018 | Xavier Mercadé
La setmana passada va ser valenta i intensa. Les movilitzacions de #LesPeriodistesParem o @Donesicultura van demostrar que la unió és indispensable per canviar un sistema (i una societat) injust amb les pubilles de cuixa forta. Va ser un #8M històric, i esperem que aquest només en sigui el tret de sortida.

A més de tots els actes públics que van transcórrer, als Premis Enderrock 2018 a la sala d'assaig de l'Auditori de Girona un dels moments més emotius es va viure i veure a les 18 h: prop de 30 dones van donar forma a una obertura de la gala indispensable. Totes, des de les més joves Macedònia fins a la impressionant Núria Feliu, van voler-se sumar a les Roba Estesa per interpretar un "Cant de lluita" que feia posar la pell de gallina. No me'n vull deixar ni una: hi van participar Judit Neddermann, Paula Giberga (La Folie), Gemma Humet, Eva Fernández, Laura Simó, Ivette Nadal, Joana Pol (Donallop), The Sey Sisters (Edna Sey, Yolanda Sey i Kathy Sey), Les Anxovetes (Tona Garafot, Montse Ferrermoner i Marta Pérez), les ja esmentades Macedònia (Anna Cascos, Carlota Arrey, Gina Santaló, Noa Massaoutie i Mar Blanch), Núria Feliu i Roba Estesa. I ens van fer posar la pell de gallina.

  Havia de ser una actuació de Roba Estesa, però la idea es va fer tan gran que vam acabar demanant-los a totes d'obrir la gala dels Premis Enderrock amb una cançó col·lectiva, protagonitzada per les dones de l'escena musical catalana, que servís per visibilitzar el panorama musical femení català. I no s'ho van pensar ni un segon.

No van ser les úniques a demostrar que #LesDonesSomAquí. Ho va fer també tenyint de lila l'escenari la força i valentia d'una Txell Bonet única, que s'ha convertit en un altaveu de dignitat nacional. Lila també com l'energia que desprèn Laura Almerich, guitarrista i còmplice de Lluís Llach, que va carregar d'honor la festa.
 
Va ser tan morat també com una Maria Arnal que s'està convertit en portaveu d'una música que s'interpreta des de l'estómac i el cor, tal com demostra amb cadascun dels seus directes. O brillant com Sílvia Pérez Cruz, asseguda a primera fila i gaudint de la festa amb un referent per ella, la seva mare Glòria Cruz, autora de la cançó "Vestida de nit" (finalista en la categoria de cançó d'autor). O amb Judit Neddermann, que sense vergonyes es mostra nua per cantar-nos que no, que no volem més cops. Per no parlar de tota la potència que transmet Núria Graham amb la seva manera de cantar.

Els guardons de la nit els van entregar dones respectades, admirades i també úniques que demostren en el seu dia a dia que ho podem tot. Parlo de les indispensables Elisabet CarnicéCandela FigueresKarma PeiróLaura RoselMaite SadurníClara Tena, Maria Xinxó; les músiques Eva FernàndezSara PiThe Sey Sisters, Núria Feliu, Laura SimóBelly Hernández (Dorian), i les actrius Agnès BusquetsItziar Castro i Júlia Creus; còmplices del sector periodístic i cultural musical.

I tot plegat, per no parlar del to lila de les desenes de dones que s'amaguen darrere les bambolines per fer realitat aquesta gran festa de la música catalana. A totes elles, moltes gràcies.
Especial: Opinió
Arxivat a: Enderrock, Opinió, LesDonesSomAquí, Premis Enderrock 2018, Roba Estesa

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.