Efemèrides

50 anys del «Cas Serrat» a Eurovisió

El cantant va renunciar a participar al festival en no poder cantar-hi en català

Va ser substituït per Massiel, que va guanyar el certamen

| 25/03/2018 a les 09:00h

Joan Manuel Serrat
Joan Manuel Serrat | Arxiu Enderrock
El 6 d’abril de 1968 es va celebrar a Londres el festival d’Eurovisió. L’escollit per representar TVE en un primer moment va ser Joan Manuel Serrat, que el 25 de març hi va renunciar en no poder cantar-hi en català.

La designació de Joan Manuel Serrat per representar Televisón Española (TVE) al Festival d’Eurovisió no va agradar als sectors catalanistes, principalment perquè la cançó escollida era en castellà. Serrat la va enregistrar i promocionar en diversos idiomes, inclòs el català, i va reclamar poder cantar-la en aquesta llengua a la final de Londres. Es diu que la intenció era poder-ne fer, com a mínim, una estrofa, però la negativa de TVE va ser taxativa i Serrat va renunciar al festival.



“Penso que vaig fer el que havia de fer. El gran error el va cometre TVE al no acceptar-ho; hauria estat una bona jugada política per part seva –declarava el cantant en una entrevista el 1977–. Creia que en aquell moment la cultura catalana estava en una situació d’inferioritat, patint una repressió molt gran i que era una oportunitat perquè Espanya sabés el que estava passant. Però els atacs, la repressió i les prohibicions a què em vaig veure sotmès superaven molt el que es podia esperar.”

La premsa espanyola va argumentar que les cançons havien de ser en la llengua comuna. Mig segle més tard, l’únic idioma de les cançons de TVE al festival, deixant de banda el castellà, ha estat l’anglès.

Al final, el "La la la" de Massiel va guanyar el festival. Diversos testimonis han explicat que el règim del general Franco va fer tots els esforços per guanyar el festival. Per aconseguir-ho, directius de Televisió Espanyola i de companyies discogràfiques van viatjar per Europa per comprar sèries que mai es van arribar a emetre, fer contractes discogràfics a grups estrangers que dels quals mai no es va saber res. Aquestes compres es van traduir en vots.
Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock, efemèride, Serrat, Joan Manuel Serrat, Eurovisió

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.