Actualitat

L'alè més fresc de l'Aran es diu Alidé Sans i demà presenta nou disc

'Henerècla' és el segon disc de la cantant aranesa que es publica aquest 6 d'abril

El primer concert de presentació serà al Harlem Jazz Club de Barcelona en el marc del BarnaSants

Alidé Sans: «A la Val d'Aran partim d’una estructura sociocultural particular»

| 05/04/2018 a les 20:22h

Alidé Sans i Paul Courtinal
Alidé Sans i Paul Courtinal | Arxiu artista
Hi ha poques novetats discogràfiques en aranès, però aquesta és una d'aquelles setmanes en què de la Val baixen cançons fresques i pures. El nou disc Henerècla (Hètaman, 2018) d'Alidé Sans es publica aquest 6 d'abril, el mateix dia que l'artista fa el seu primer concert de presentació al festival BarnaSants. Aprofitem l'avinentesa per parlar amb la jove aranesa sobre el seu segon treball discogràfic.

Alidé Sans descriu l'àlbum com un "alè d'aire fresc que baixa de les muntanyes", i també explica que a Henerècla "hi ha una forta presència de la natura que ho pinta tot amb els seus colors". "Aigua infinita" és la cançó que enceta el disc, seguida de vuit temes més que versen sobre el respecte al paisatge i al deure de "no exigir a la natura el que volem i quan ho volem". Henerècla no oblida tampoc el context polític i històric que viu Catalunya en algun dels seus temes, i també situa el feminisme i l'empoderament de la dona com a pilars bàsics de la seva música. 

La cantant aranesa, que va debutar amb Eth paradís ei en tu (Nuba Records, 2015), comenta que el nou disc és "més optimista i alegre" i que és completament fidel a la seva manera de fer. Una de les particularitats d'Henerècla és que ha estat el punt de partida per a la creació del seu propi segell discogràfic: Hètaman. D'aquesta manera, Sans ha pogut dirigir tota la producció i fer-se-la a mida.  



Musicalment, a Henerècla només hi entren en joc dues guitarres clàssiques, un acordió diatònic i les veus; una instrumentació senzilla però suficient que, gràcies a la sonoritat electroacústica que ja es palpava a l'anterior àlbum, aconsegueix guanyar en matisos amb molt poc. El reggae, el hip-hop i la cançó d'autor hi continuen sent presents, estils que es sincronitzen per transmetre un missatge "d'amor en totes les direccions" i amb un so cent per cent artesanal. En paraules d'Alidé Sans: "Aquest disc ha estat una maduració tant musical com personal".

Amb la primera part de la feina feta, ara el que li espera a la jove de 24 anys és un gruix de 30 dates de presentació per arreu del territori català, occità i, fins i tot, basc. Demà l'aranesa enceta aquesta nova temporada de concerts al Harlem Jazz Club de Barcelona a les 20 h, en el marc del BarnaSants.
 
Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, Henerècla, Barnasants, concert, Alidé Sans, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.