Exposició

Els festivals d'estiu de música clàssica, al Palau Robert

L'exposició 'Temps d'il·lusió, temps de reflexió', comissariada per Jorge de Persia, pot visitar-se fins el 30 de juny

Cent anys de la icona americana de la música clàssica

| 05/04/2018 a les 14:57h

Òpera Orfeo i Eurídice al Festival de Peralada
Òpera Orfeo i Eurídice al Festival de Peralada | Arxiu Palau Robert
L'exposició Temps d’il·lusió, temps de reflexió. Festivals d’estiu de música clàssica, pot visitar-se fins el proper 30 de juny al Jardí del Palau Robert. Comissariada pel crític Jorge de Persia, la mostra recorre a través de diversos plafons gràfics la gènesi i l'evolució d''un fet singular a Catalunya': els festivals d'estiu dedicats a la música clàssica, una gran quantitat d'esdeveniments culturals repartits per tot el territori, tot i que amb una concentració especial a la costa i els nuclis d'estiueig, que comencen a bategar en temps del modernisme i de l'incipient estiueig de la burgesia barcelonina, i que arriben als nostres dies traçant evolucions diverses.
 
En aquest sentit, l’exposició, que organitza la Generalitat amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura, acaba amb una reflexió final: "En molts casos les conviccions estètiques han deixat pas a altres interessos amb més màrqueting que projecte cultural. Fes cultura és abonar durant anys, creant públics, una funció educativa".

Temps d'il·lusió, temps de reflexió mostra i documenta que, des de la dècada dels 80 s’han organitzat a tot Catalunya més d’una cinquantena de festivals a diversos pobles i comarques, una iniciativa, en la majoria dels casos, de col·lectius professionals o socials locals. Una tasca que ha afavorit la creació i el desenvolupament d’escoles de música, de grups musicals i una generació de joves intèrprets. D’aquells anys arriben festivals com els del Castell de Peralada, Torroella de Montgrí, la Schubertíada a Vilabertran, el Festival Pau Casals del Vendrell o el Festival Internacional de Cambrils, que ja es troben en el mapa internacional. I els darrers anys han sorgit veus noves com el Festival de Música Antiga dels Pirineus o Nits de Clàssica, a Girona. Més de seixanta anys ens separen el primer Festival creat a S’agaró, i seixanta del de la Porta Ferrada.

Després del Palau Robert, aquesta exposició iniciarà aquest estiu un recorregut per diversos festivals, amb el de Peralada i el de Vilabertran d’inici, coincidint amb l’Any del Turisme Cultural.
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, 440Clàssica, 440Clàssica@Jazz

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.