Barnasants

La potència de les cinc Kol·lontai

El BarnaSants s'acomiada amb cinc concerts: Pepet i Marieta, Els Jóvens, Marta Gómez, Gabo & Colectivo Marcapiel i la cloenda amb el quartet Les Kol·lontai

Revoltes del 68, Maleïdes Guerres, Iván Soca, Zebda i Rusó Sala amb Sakapatu al Barnasants

| 12/04/2018 a les 13:29h

Les Kol·lontai a la roda de premsa de balanç de la 23a edició del Festival BarnaSants
Les Kol·lontai a la roda de premsa de balanç de la 23a edició del Festival BarnaSants | Juan Miguel Morales
A l'escenari són un quartet integrat per Sílvia Comes, Meritxell Gené, Montse Castellà i Ivette Nadal, però Pere Camps, el director del Festival BarnaSants i ideòleg d'aquest projecte de cançons violetes Les Kol·lontai, es va definir com "la cinquena Kol·lontai" (insistint que "no hi va haver política més avançada que la que va fer Alexandra Kol·lontai"). Camps ho va dir ahir a la roda de premsa de tancament de la 23a edició del Festival BarnaSants, on presentava el seu primer balanç i reivindicava un cop més "la cultura com projecte de transformació social", amb aquestes quatre "companyes de la vida".

Camps es va presentar a la premsa alhora consternat pels esdeveniments del dia i més reivindicatiu que mai va assenyalar que "cada manifestació cultural del nostre país ha de ser un acte contra la repressió. Hem de seguir reforçant tots els instruments que ens fan culturalment com a poble. No podem tenir Catalunya ocupada políticament, econòmicament i culturalment. Necessitem un govern". Seguidament va recordar el naixement del projecte Les Kol·lontai, a la inauguració de l'anterior edició, i gràcies al bon camí de l'espectacle –més de trenta concerts arreu dels Països Catalans– aquest esdevindrà aviat un disc que serà el primer d'una col·lecció que el BarnaSants engega amb el segell Picap, Col·lecció BarnaSants, on s'editaran els projectes especials que tenen lloc al festival de cançó d'autor.

Les quatre Kol·lontai pròpiament també es van pronunciar sobre l'esdeveniment i el seu projecte. La granollerina Ivette Nadal va assegurar: "El gran treball previ de documentació ha fet que el directe s'hagi mantingut força semblant en la trentena de concerts, però que hagi anat guanyant".

La barcelonina Sílvia Comes va assenyalar l'encert de Camps i el repte de les artistes d'agrupar "en una base senzilla quatre veus i guitarres, només amb la Meritxell de multiinstrumentista, tot un work in progress a l'hora de crear aquest projecte de dones, amb una dona com a referent –Alexandra Kol·lontai– que va tenir el mateix pes que els seus companys en la revolució russa".

L'ebrenca Montse Castellà va incidir en com "el boca orella ha funcionat i han anat demanant-se més i més concerts dels deu inicials al BarnaSants 2017. Hem omplert un espai que no estava ocupat i el disc ha arribat gràcies a la bona acollida". Finalment, la lleidatana Meritxell Gené va explicar com aquesta ha estat "una experiència molt gratificant i enriquidora, un procés a foc lent on hem cantat lluites diàries i ho hem fet en un clam únic que li dona més intensitat i potència". 

La cançó d'autor ha estat impulsada en més de 110 concerts, en 22 sales diferents, per a 13.000 o 14.000 espectadors, i amb una programació composta per un 65% d'artistes catalans, un 20% de l'estat espanyol i d'Europa i un 15% d'artistes llatinoamericans, entre els quals hi ha una cita obligada aquest divendres amb la colombiana resident a Barcelona, la prestigiosa cantautora Marta Gómez.

Avui dijous al Harlem Jazz Club hi actuarà l'ebrenc Pepet i Marieta amb el seu primer concert-monòleg en solitari (20 h), i demà divendres serà el torn de Marta Gómez al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat (20.30 h), dels valencians Els Jóvens al Centre Cultural Albareda de Barcelona (20 h), els argentins Gabo & Colectivo Marcapiel a la sala Luz de Gas (21 h) i Les Kol·lontai tancant a la mateixa Luz de Gas amb l'espectacle Cançons feministes per la llibertat i la igualtat: Cançons violetes.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, concerts, Els Jóvens, Pepet i Marieta, Kol·lontai, Barnasants, festivals, Marta Gómez

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.