aniversari

Enderrock celebra 25 anys amb un número especial

La revista especial de maig estarà dedicada als 50 anys de «L’estaca» i les grans cançons catalanes del 1968

La Pegatina seran els protagonistes del número dedicat als festivals d'estiu

El número també inclourà un DVD amb el documental 'Les cançons del 68'

| 23/04/2018 a les 15:06h

Imatge de Lluís Llach extreta del documental 'Les cançons del 68'
Imatge de Lluís Llach extreta del documental 'Les cançons del 68' | Albert Lloreta
La revista musical Enderrock compleix 25 anys, i ho celebra amb un número especial dedicat als 50 anys de "L’estaca" i les grans cançons catalanes del 1968. Són una desena de cançons emblemàtiques i populars que ja formen part del patrimoni cultural i musical català i que han complert mig segle d’història: "L'estaca" de Lluís Llach, "Què volen aquesta gent?" de Maria del Mar Bonet, "Paraules d'amor" de Joan Manuel Serrat, "D'un temps, d'un país" de Raimon, "La fera ferotge" d'Ovidi Montllor, "Noia de porcellana" de Pau Riba, "L'home dibuixat" de Sisa, "Les rondes de vi" de Jaume Arnella, "Petita festa" de Toti Soler, "El burgès" de Pi de la Serra i "Visca l'amor" de Guillermina Motta.

De totes, "L’estaca" s’ha convertit en la cançó en català més recreada, viatjada i versionada arreu del món, i continua sent un cant revolucionari davant les injustícies. Cinquanta anys després de la seva composició, la cançó segueix ben viva. Molta de la gent i dels artistes que l’han adaptat i versionat als seus repertoris ni tan sols havien nascut quan se’n va publicar la primera versió l’any 1968.

Actualment n'existeixen més de 250 versions enregistrades en tota mena d’estils musicals, des del pop-rock fins a la música electrònica passant pel cant polifònic i la clàssica, el reggae, el hip-hop o el folk. I, a més, se n’ha interpretat adaptacions a més d’una trentena de llengües, a més de català, entre les quals alemany, anglès, àrab, basc, castellà, cors, dari, francès, grec, italià, neerlandès, occità, polonès, portuguès, rus, suec, islandès, danès o esperanto.



'Les cançons del 68'. DVD documental

Lluís Llach
, Joan Manuel Serrat, Jaume Arnella, Maria del Mar Bonet, Pi de la Serra, Pau Riba, Toti Soler i Sisa, a més de l'etnomusicòlogia Maria Salicrú-Maltas i l'estudiós Llorenç Soldevila, són els protagonistes del documental Les cançons del 68, una peça que fa memòria a partir de cançons que s'han convertit en mítiques: totes tenen en comú que van ser publicades, gestades o popularitzades el 1968, un any en què les revoltes que es vivien a escala mundial –com el Maig del 68 a París, la Primavera de Praga o el sorgiment del moviment hippy nord-americà– també van ressonar als Països Catalans a través de cançons tan populars que s’han convertit en banda sonora de la nostra memòria col·lectiva i segueixen vigents al cap de 50 anys. Al documental Les cançons del 68, realitzat per Albert Lloreta amb guió d’Elisenda Soriguera i Joaquim Vilarnau, es parla amb els autors i intèrprets d’aquestes cançons per esbrinar per què el 1968 va marcar una fita cabdal en la música catalana.
Especial: Enderrock 25 anys
Arxivat a: Enderrock

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.