Enderrock es vesteix de gala per celebrar els 25 anys

Crònica de l'acte de presentació de l'aniversari de la revista a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm

El president del Parlament va remarcar que la música és "essencial per tombar estaques"

Presentació dels 25 anys d'Enderrock a l'Antiga Fàbrica Damm

| 10/05/2018 a les 14:00h

Roger Torrent durant la seva intervenció a l'acte
Roger Torrent durant la seva intervenció a l'acte | Xavier Mercadé
Enderrock va inaugurar ahir una nova etapa de commemoració del 25è anivesari que es preveu intensa emocionalment. La revista va presentar ahir un número antològic sobre "L'estaca" i un documental sobre 'Les cançons del 68' a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm, i es va llançar el tret de sortida de manera instucional a l’Any Enderrock, en un acte presidit pel president del Parlament, Roger Torrent, a més de les principals autoritats del Govern i de l'Ajuntament de Barcelona de comunicació i cultura i el sector de la indústria musical i cultural catalana.

Al migdia ja s'havia presentat l'edició especial de la revista de maig amb un número doble i un DVD amb el documental realitzat per Enderrock i Bonobo Films titulat Les cançons del 68. L'esdeveniment institucional del vespre va girar el voltant d'un aniversari en què pren protagonisme "L'estaca" de Lluís Llach, que compleix cinquanta anys. A més, els parlaments van concloure amb la projecció del documental, on apareixen artistes com Joan Manuel Serrat, Quico Pi de la Serra, Maria del Mar Bonet o Pau Riba

Sota la batuta de Màrius Serra, que es va encarregar de conduir la festa dels 25 anys, a l'acte hi va haver la presència i les intervencions del president del Parlament, Roger Torrent; el secretari de Comunicació del Govern, Miquel Gamisans, i el comissionat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats. Per part d'Enderrock, hi van intervenir el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau; el coordinador de la revista especial, Joaquim Vilarnau, i la coguionista del documental Les cançons del 68, Elisenda Soriguera.

En el seu parlament, Lluís Gendrau va recordar l'editorial de la primera revista de l'any 1993, on es remarcava que la publicació naixia "amb la vocació de ser un mitjà de comunicació que serveixi de vehicle per a recollir de manera plural l’actualitat musical més immediata i adreçar-se a un públic jove i obert”. Gendrau va recordar que "en aquella època havia nascut el 'rock català', i Enderrock va voler transcendir la música per convertir-se en un actiu de la cultura musical catalana". 

El president del Parlament també va lloar la tasca d'Enderroc, tot remarcant que la música és "essencial per tombar les estaques i imposicions del món". Coincidint amb l'actualitat política, Torrent va reclamar: "Avui hem de dir que no ens podem atemorir. Els músics a l'escenari i nosaltres al Parlament hem de defensar la llibertat d'expressió i els nostres drets fonamentals. Malgrat querelles i intents de fer-nos por, hem de defensar aquests drets i llibertats". El president de la cambra també va avisar del "risc" que els músics s'autocensurin en un context en el qual la democràcia es troba "en perill". També es va recordar els cantants sentenciats a presó per la lletra de les seves cançons, i es va denunciar que es persegueixi la "lliure expressió cultural i política a tarvés de les cançons".

El secretari de Comunicació, Miquel Gamisans, va referir-se a la seva relació com a lector amb la revista, i va destacar el paper dels mitjans de comunicació en català en la normalització lingüística i cultural. El comissionat de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, va felicitar la revista per la seva trajectòria i va ressaltar la seva vinculació amb la música en viu de la capital catalana. 

Personalitats del món de la música com Jaume Arnella, Gerard QuintanaFrancesc Burrull o Max Sunyer, entre molts altres, també van assistir a la presentació, de la mateixa manera que del món social i polític s'hi van deixar veure el director de TV3, Vicent Sanchís, els diputats Francesc de Dalmases, Laura Borràs, Jenn Díaz, Marta Vilalta i Gerard Gómez, el portaveu i vicepresident d'Òmnium Cultural Marcel Mauri o el president del Conca, Carles Duarte. També van donar suport a la revista autoritats del govern com el director general de Difusió, Ignasi Genovés; Antoni Molons, el delegat de música de l'ICEC, Albert Bardolet; la regidora de Participació Ciutadana, Gala Pin; el vicepresident de Fundació Damm, Ramon Armadàs, i les principals associacions professionals del sector, discogràfiques i empreses de managenent. Nombrosos mitjans també van cobrir l'esdeveniment, molts dels quals especialment interessats en el que digués Roger Torrent, el mateix dia que Vox s'havia querellat contra ell. 
 

Lluís Gendrau, Roger Torrent i Joan Subirats. Foto: Xavier Mercadé

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Estrella Damm, revista, Enderrock, Enderrock25, Roger Torrent, Lluís Gendrau

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.