Actualitat

Petitet, l'heroi oblidat de la rumba, protagonitza el nou documental de Carles Bosch

El director de 'Balseros' i 'Bicicleta, cullera, poma' presenta el seu nou documental aquest dimecres 16 de maig al DocsBarcelona

| 15/05/2018 a les 19:15h

Joan Ximénez i Carles Bosch
Joan Ximénez i Carles Bosch | Sílvia Poch
Només aquells més avesats a endinsar-se en els baixos fons de la rumba catalana coneixeran Joan Ximénez 'Petitet'. Aquest gitano del Raval, fill d'El Huesos (el famós palmero de Peret) ha acompanyat als bongos llegendes com El Gato Pérez o Los Amaya, però no és conegut pel gran públic. 

El documentalista Carles Bosch ha volgut treure de l'anonimat aquest personatge corpulent a través del documental Petitet, el rumbero que va prometre l'impossible, que aquest dimecres 16 de maig s'estrena al festival DocsBarcelona i el proper 8 de juny a les cartelleres catalanes amb la distinció d'El documental del mes.

La història que s'amaga rere el Petitet és la promesa que l'home de cinquanta anys va fer a la seva mare abans que aquesta morís. Li va prometre que tornaria a portar la rumba catalana a l'estrellat, a aquells escenaris que abans ventilava amb el famós ventilador. El documental parteix d'aquest objectiu per explicar la vida d'aquest heroi oblidat i per descobrir l'univers rumbero més autèntic i que des de fa anys està en hores baixes.

Parlant amb el director (gat vell del cinema documental, autor de films com Balseros o Bicileta, cullera, poma) ens clarifica que aquest no és un "documental musical, és una pel·lícula en què el protagonista és un músic". Tampoc vol ser un film que se centri en la malaltia que pateix Petitet. La miastenia gravis és un contratemps que el fa ingressar a l'hospital de manera periòdica, però això només es mostra com "un element més" de la complicada vida del rumbero.

Fotograma del documental


Amb Carles Bosch també és important destacar en quin estat es troba el gènere nascut a Catalunya gràcies a renovadors del flamenc com Peret. Segons el director del documental: "Ens estem globalitzant d'una manera lletja, més gèneres musicals haurien de tornar als orígens". Tot i que també és cert que la rumba mestissa fa temps que es manté en el podi de la música popular i de les fetses majors, el mateix Petitet afirma que de vegades li pot fer ràbia veure tants paios fent rumba: "Perquè després et trobes molts músics autèntics que han de tocar salsa".

Veurem si aquest documental, igual que el disc que aquest any s'ha publicat en homenatge a Peret, ajuden a reactivar l'amor per la rumba catalana de veritat, aquella que prové des de fa anys dels carrers de Gràcia, el Raval o Hostafrancs. 

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Petitet, documental, actualitat, DocsBarcelona, rumba, rumba catalana

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.