Cultura popular

Llibert Fortuny, el saxo de la Patum

El saxofonista suma més de 20 anys de concerts al Corpus Christi berguedà i ens explica com valora l'experiència

Sense música no hi ha Patum

| 31/05/2018 a les 20:30h

Llibert Fortuny
Llibert Fortuny | Arxiu artista
Amb mig ADN al Bages i mig al Berguedà, Llibert Fortuny sap del cert com funciona la Patum, ja que porta més de vint anys posant el seu saxo al servei de les partitures de la festa. Ni més ni menys que l'any 1994, quan ell tenia uns 15 anys, el seu professor de saxo, Jaume Badrenas, li va proposar de tocar a la Patum, i des de llavors no ha fallat cap any com a músic de la Cobla Pirineu, responsable de la música de dimecres i dijous del Corpus Christi berguedà.

Amb aquesta llarga trajectòria a les espatlles, Fortuny va protagonitzar el 2011 el concert de dissabte de Patum adaptant-ne les cançons tradicionals al jazz i improvisant-hi al damunt. Ho va fer a la plaça de Sant Pere de la mà la seva banda Triphasic i acompanyats de tota la Banda del Memorial Ricard Cuadra. El saxofonista recorda aquest directe, i la resta d'actuacions per a aquesta festivitat, i afirma: "Com a músic, quan soc a la Patum em trobo davant un dels estímuls màxims de la meva trajectòria". I sobre la celebració del Corpus berguedà afegeix: "És on veus per què està parida la música i la funció social que té, ja que tothom se sap els temes i els balla perquè són intangibles que es traslladen de pares a fills".

Tot i que ho valori positivament, adverteix que és una feina dura: "Si ets músic i vens aquí sense saber de què va la cosa, no aguantes, són vuit o nou hores tocant i amb molt moviment".FLlibert Fortuny explica que molts músics porten els seus instruments dolents per si se'ls trenquen i que ell, per exemple, sempre du el saxo que fa servir més. L'esforç i la perseverança, però, tenen el seu costat gratificant, i és que Fortuny atribueix l'èxit de la Patum i de la seva música tradicional a "la fermesa de la gent per defensar-la" i al fet que "la Patum no entén de polítiques".
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Llibert Fortuny, saxo, actualitat, cultura popular, Patum, Patum 2018

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.