Actualitat

Jazz català a la ciutat del Tàmesi

Sara Pi, Eva Fernández, Giulia Valle i Andrea Motis actuen aquest cap de setmana al Pizza Express Jazz Club en el marc del London Catalan Festival

| 08/06/2018 a les 14:30h

Eva Fernández
Eva Fernández | Maud Sophie Andrieux
Sara Pi, Eva Fernández, Giulia Valle i Andrea Motis actuen aquest cap de setmana a la primera edició del London Catalan Festival, un tast del nostre talent jazzístic sota l'epígraf reivindicatiu de Women in Jazz. El Pizza Express Jazz Club, situat al cèntric barri del Soho, serà l'escenari de les quatre actuacions.

El juny del 2008, en plena eufòria precrisi, es va celebrar una singular gira titulada Reus, París i Londres que va aplegar diferents propostes del nostre jazz. Seguint l'antiga ruta vuitcentista del comerç d'aiguardents, jazzistes com ara Gorka Benitez, Sergi Sirvent, Xavier Dotras, Santi de la Rubia, Jordi Berni, Llibert Fortuny o el trio Colina-Miralta-Sambeat van tocar en clubs emblemàtics de les tres capitals. 

Deu anys més tard, quan, segons diuen, la crisi ha passat a millor vida, el jazz català torna a reivindicar-se en un important aparador del circuit europeu: el Pizza Express Jazz Club de Londres. Tanmateix el London Catalan Festival –el nom amb el qual s'ha batejat el certamen– presenta dues diferències significatives amb la iniciativa de fa deu anys: les dimensions de l'esdeveniment –quatre concerts concentrats en un cap de setmana, en lloc d'una gira d'un mes per diversos clubs– i la presència exclusiva de propostes encapçalades per dones. Potser per manca de sensibilitat, la gira del 2008 no va incloure ni una sola proposta liderada per una jazzwoman.

Women in Jazz és també el subtítol amb què es presenta aquest certamen que dirigeix Nora Jorba, una promotora catalana establerta a Londres. Jorba, a banda de fundar una agència de management a la capital anglesa, treballa al departament de programació del Pizza Express Jazz Club. En una entrevista publicada al digital London Jazz News explica la gènesi d'aquesta proposta arran de l'oferta del club londinenc de concedir-li la programació d'un cap de setmana. La barcelonina, que ja tenia al cap aprofitar l'avinentesa per fer un minifestival de jazz català, ha tingut el suport de l'Institut Ramon Llull, interessat també a promoure el nostre jazz a la ciutat del Tàmesi.

A la mateixa entrevista, Jorba confessa l'orientació femenina del festival gràcies a un suggeriment de Maria Lladó (coordinadora de música de l'IRL) i, sobretot, a l'impacte que li va causar la visita a l'exposició D'Ones, comissariada per la companya d'Enderrock Helena Morén. “Va ser molt inspirador veure tants noms de músiques que han marcat la diferència en el món de la música”, diu Nora Jorba a la peça del London Jazz News

La diferència no només la marca l'orientació del certamen –que coincideix amb el centenari del triomf de les sufragistes angleses– sinó també en la diversitat d'estils de les quatre propostes programades.

Del soul al 'jazz d'autor' 
La cantant de soul Sara Pi obrirà el foc avui, a les 9 del vespre, presentant el seu darrer treball, el single atibel·licista “L.O.V.E.”, avantsala d'un proper disc. Sota la producció del brasiler Érico Moreira, Pi és avui una de les artistes amb més anomenada de l'escena nacional del soul i el r'n'b; de música negra sovint assaonada amb influències de la música popular brasilera.

Dissabte, a l'hora de dinar –o de la sobretaula anglesa–, a dos quarts de 2 del migdia, el certamen rebrà a la saxofonista i cantant Eva Fernández. Procedent del planter de la Sant Andreu Jazz Band, la jazzwoman barcelonina debutarà al Regne Unit interpretant les cançons del seu darrer disc, Yo pregunto (Taller de Músics, 2018), un treball que suposa un gir en la seva carrera i on posa música a textos d'Alfonsina Storni, Alejandra Pizarnik i Julio Cortázar. 

El mateix dissabte, a l'hora (catalana) de sopar, és a dir, a les 9 del vespre, serà el torn d'un dels plats forts del festival: l'actuació del trio de la contrabaixista Giulia Valle amb el pianista Marco Mezquida i el bateria David Xirgu. A cavall de l'impressionisme, el lirisme i l'avantguarda, la música italocatalana desgranarà les peces que la van dur a gravar un disc en directe als antípodes de casa nostra –Live in San Francisco (DiscMedi, 2016)–. 

Finalment, diumenge pujarà a escena la multiinstrumentista Andrea Motis, la música tal vegada més coneguda –i reconeguda– del nostre jazz, dins i fora del país. En companyia de Joan Chamorro, però també d'Ignasi Terraza, Josep Traver i Esteve Pi, Motis cantarà les cançons incloses a Emotional Dance, el disc amb el qual ha debutat amb el prestigiós segell Impulse! A hores d'ara les localitats de la seva première londinenca ja s'han exhaurit.
Especial: Actualitat
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, Andrea Motis, Giulia Valle, Eva Fernández, Sara Pi, actualitat, jazz, Londres, concert

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.