Actualitat

El punk no mor, la nova fornada catalana resumida en 10 bandes

Violets, Panellet, Llacuna o Trinitat Nova són algunes de les bandes de punk sorgides els darrers anys a Catalunya

El festival Barna'n'rol obre l'edició d'enguany amb una nit dedicada al valor local batejada com a 'Fem d'aquí'

Concert de Los Toreros Muertos a la Plaça de Toros Monumental de Barcelona

| 14/06/2018 a les 17:30h

Panellet
Panellet | Carles Rodríguez
El punk sobreviu a les dècades i les modes. Des de l'aparició de La Banda Trapera del Río a final dels setanta, el punk ha estat un gènere musical ininterromput a Catalunya. Grups, sales, centres autgestionats, fanzins, blogs i festivals han anat mantenint viva una flama difícil d'apagar.

En els últims anys el país ha vist com un gran nombre de bandes ràpides i sorolloses sorguien sense complexos i no precisament per fer exercicis de nostàlgia, sinó per crear cançons pròpies i per viatjar anant de gira. Cantin en català, castellà o anglès, els grups de l'escena subterrània continuen vius i es renoven, i fins i tot alguns surten a la llum del gran públic, com ara Crim o The Anti-Patiks. Des d'Enderrock fem un passeig pel panorama punk català a través de 10 grups de nova fornada.

Panellet
Power-trio dolç de Terrassa que va començar el 2015, va publicar el disc de debut Aloha (autoeditat, 2016) i es va presentar al Sona9 2017, on va arribar a les semifinals. Després d'aquest estiu la banda publicarà un nou disc, Sput-nik, gravat a Ultramarinos Costa Brava i produït per Èric Fuentes (The Unifinished Sympathy). Lletres en català, melodies pop accelarades i altes dosis d'humor.

 
Batec
Entre Ponent i el Vallès, aquest quartet porta des del 2015 fent bategar a ritme frenètic un punk taverner, agressiu i èpic. Cicatrius de guerra (El Lokal / Sarna Social / Tóxico Records / Valles Punkrockers / Grans Records / Kamilosetas Muskaria / Rat Produccions, 2018) és el seu segon disc, amb tretze cançons d'ànima combativa i enèrgica.


Violets
Actives des del 2012, Violets no han parat des de llavors. La maqueta i els dos discos que han tret fins ara els han servit d'excusa per anar enllaçant gires per Catalunya, Espanya i Europa. El trio combina les veus melòdiques amb les guitarres distorsionades, cançons pop d'esperit punk.

Els sabadellencs són una piconadora en directe, el seu hardcore-punk cantat en anglès ben bé podria venir procedent dels Estats Units. Van començar a foguejar-se el 2005 però fins al 2016 no van publicar el seu primer disc, Acid Drop (Picnic Records, 2016), i ara ja en preparen la continuació. Provinents del món de l'skate, poden dir que amb poc més d'un disc ja han tocat amb grups com Adolescents i que s'han embarcat en una gira europea.


Llacuna 
Aquest quartet té poc més d'un any de vida, però els seus integrants ja eren vells coneguts dels segells i els grups de punk de l'escena osonenca i gironina. Si us sonen Hurricäde, I'M, Föbia, Turnstile o el segell Saltamarges, segur que Llacuna encaixa en els vostres gustos. Emo-punk ben perfilat que queda pal·lès a l'EP homònim que van publicar l'any passat mitjançant el seu propi segell.


Paüra
Amb Barcelona com a central d'operacions i com a punt de mira de les crítiques de les cançons, aquesta banda es va estrenar l'any passat amb un primer EP homònim, cinc cançons entre el hardcore i l'oi! amb altes dosis d'emotivitat i ràbia. Amb només aquesta referència la banda es prepara per futurs concerts a Madrid i Euskadi. 

Trinitat Nova
Grup que ha virat cap al punk i cap a la ràbia sobretot al seu segon disc, Tal qual (Indian Runners, 2018). Els maresmencs orienten la seva proposta cap al punk més garatger i desacomplexat, i ho demostren les deu cançons de caire entre emprenyat i còmic del trio. Aquest canvi ha anat de la mà d'Èric Fuentes, que en la seva nova faceta com a productor s'ha encarregat d'espitar els masnovins.

Coherence
Contundents i enèrgics són adjectius que en el cas de Coherence es poden combinar amb altres com introspectius i melancòlics. De l'espectre del punk n'agafen els sons més noranters propers al punk i al post-hardcore. De moment, el quartet de Barcelona ha publicat una maqueta de debut el 2016, a més de presentar-se al concurs Sona9 el 2017. El seu primer disc ha d'estar a punt d'arribar. 



Mendra
Provinents d'una de les meques del post-hardcore català, Mendra són de Sant Feliu de Guíxols, i es nota en el seu so i la seva actitud. El jove trio porta tres anys en actiu en què ha publicat una primera demo i un disc, Tacho (Saltamarges, 2017). Les seves cançons tenen una ànima misteriosa i cridanera, i el soroll es combina amb els ritmes trencats i la inquietud per no oferir una proposta de tu-tu-pà convencional.



Tano
L'únic grup format només per dos membres de la llista, ara bé, per la fressa que fan podrien ser un exèrcit d'animals. Bateria, guitarra i crits provinents de Sarrià de Ter i coneguts també per formar part de bandes com Hurricäde, Anchord o Mendra, a dia d'avui porten tres anys a l'esquena, un bon grapat de concerts per tota la península i el disc homònim editat per Saltamarges el 2016.

 

El festival Barna'n'roll, que celebra la tercera edició el proper 14 de juliol al Poble Espanyol amb grups com Descendents, Cock Sparrer o Gatillazo, també dedica una jornada al punk de casa. Serà el dia abans, el 13 de juliol, amb un escalfament de la mà de Panellet, Penny Cocks, Batec, Krang, Violets, Disaster Jacks, Llacuna i Paüra a la sala Upload del mateix Poble Espanyol. Les entrades van dels 7 als 10 euros. 

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, reportatge, Panellet, Llacuna, Barna'n'roll, punk

COMENTARIS

Tubieja

Anònimnim, 14/06/2018 a les 18:41

I si canten en castellà ja no apareixen? Coneixeu a Tubieja?

falta ALAVEDRA

Anònim, 18/06/2018 a les 19:20

falta ALAVEDRA

La flama mai no s'apagarà

Jam Malson, 06/10/2018 a les 16:00

De so compacte, potent, dur, enèrgic, bestial, brutal... espaterrant! Punk, força i endavant!

Ej

Misfits average fan, 02/06/2023 a les 08:20

Faltan més bandas com disaster jackss

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.