Crònica

​Sónar 2018: Un festival global

Crònica de la 25a edició del festival amb els concerts d'LCD Soundystem o Rosalía com a grans moments

Els concerts de divendres al Sónar 2018

Els concerts de dissabte al Sónar 2018

Els concerts de dijous al Sónar 2018

| 18/06/2018 a les 12:48h

Sónar 2018
Sónar 2018 | Xavier Mercadé
Després d’una espectacular sessió de quatre hores, el padrí del Sónar, el prestigiós i venerat DJ francès Laurent Garnier, posava el punt i final a l’exitosa celebració dels 25 anys del festival a les set del matí de diumenge. Garnier va oferir una masterclass. El recinte del SonarPub, ple de dalt a baix, es va convertir en una pista de ball on regnava l’eufòria col·lectiva. Tot per assaborir un Sónar més global que mai i que per a l'any vinent canvia de dates del 18 al 20 de juliol.
 
LCD per la vena
Però la gran festa de dissabte la va protagonitzar un grup novaiorquès que, igual com el Sónar, amb els anys no ha parat d'augmentar en popularitat, LCD Soundsytem. A l’escenari SonarClub, ple de cables i sintetitzadors, i presidit per una bola gegant de discoteca, apareixia l’imponent James Murphy, instal·lat entre Pat Mahoney i Nancy Whang, i acaparava tota l’atenció. Ja amb els primers tocs de bateria amb "Get Innocuous", el senyor Murphy es va posar a la butxaca un públic entregat i posseït pel ball. El concert va ser una exhibició de ritme, un directe magnètic. Un so contundent i impecable. Aferrat al  micro, enfilat sobre el monitor i a través de la seva veu desapassionada, el cantant transportava els espectadors a altres mons. Sense pausa entre cançó i cançó es va anar desenvolupant un concert que es va convertir en un gran hit de dues hores, amb alguns moments de catarsi col·lectiva sucumbida en temes com "Yeah" o "Tonite". I el final apoteòsic va arribar amb "All My Friends".

LCD Soundsystem. Foto: Xavier Mercadé


KO, Computer
A la celebració dels 25 anys de festival, el dissabte s’hi va afegir el frontman de Radiohead, Thom Yorke, envoltat de cinc pantalles on es projectaven imatges abstractes i coloristes. Però l’electrònica emotiva i cerebral del britànic no enganxava i la sala s’anava buidant a mesura que anava transcorrent el concert.

Tom Yorke. Foto: Xavier Mercadé

 
Talabot enfilat als autos de xoc
La sessió de sis hores de dissabte que tancava l’escenari SonarCar va anar de la mà de l’extraordinari DJ català John Talabot, amb una sessió amarada de contundència i també de suor que va deixar pràcticament exhaust el barceloní Oriol Riverola, aquesta vegada a cara destapada i assistit només pel seu iPhone mòbil.
 
Gorillaz, sense fer por
Potser la nit de divendres no va ser tan potent artísticament com la de dissabte, però es va poder gaudir de la sessió de Diplo, que a partir de la base de grans temes de la música anglosaxona va crear una emotiva sessió per tancar la nit al SonarClub. El mateix escenari va acollir el concert de Gorillaz. Els britànics van presentar alguns dels temes del nou disc, que sortirà el 29 de juny, amb un espectacle que porta les projeccions dels personatges creats pel cofundador de la banda, Jamie Hewlett. El cantant, Damon Albarn, que vestia un jersei groc, anava acompanyat de tretze persones a dalt de l’escenari. I encara la nit va lluir amb Bonobo, que va oferir un espectacle potser millor que Gorillaz.

Damon Albarn de Gorillaz. Foto: Xavier Mercadé


La finesa britànica de Harvey Basset
La marató de sis hores de ball a l’escenari SonarCar va venir de la mà d’un dels DJs més llegendaris i venerats dels últims vint anys, el britànic DJ Harvey. La sessió combinava sons funk i essència sixtie amb bases actuals, a favor de la supremacia del ritme i el ball. Mans de cirurgià per a un discjòquei en plenes facultats, abonat per l'experiència i portador d'una exquisida bellesa a l'hora de mesclar, combinar i jugar amb els elements. A l'altra banda, la nit de divendres la va tancar el tàndem de tecno i house ofert per la DJ francesa Miss Kittin acompanyada de la DJ Kim Ann Foxman. En aquest cas, però, la massiva afluència de públic en un escenari estret, les empentes del personal i les corredisses del públic impedien gaudir de dues dones exquisides cuinant delícies als plats.
 
De dia, la descoberta global i el fenomen Rosalía
Del Sónar de Dia cal destacar dues actuacions del divendres, Liberato i Rosalía. El descobriment del misteriós artista napolità Liberato al SonarHall va donar pas al mateix escenari a la cantant de Sant Esteve Sesrovires. Rosalía Vila va omplir de gom a gom la sala i, per primera vegada al festival, va provocar un allau de cues intermintables de més de mitja hora per admirar una jove cantaora catalana que, amb més flamenc que electònica, va començar el recital amb el tema "Malamente". El directe, amb algun problema de so, va tenir la col·laboració del productor del seu segon disc, El Guincho, i sis ballarines que l'emparentaven més aviat amb l'estil Beyoncé. L’expectació generada per veure la seva actuació va impedir que tothom hi pogués entrar, un fet que demostra que Rosalía ja és un autèntic fenomen i que ha nascut una estrella.

Rosalía. Foto: Xavier Mercadé


Sónar d'aniversari i de rècord
Amb 150 actuacions i 10 escenaris, el festival Sónar va tancar portes batent un nou rècord d’assistens, amb 126.000 visitants. El creixement més notable va ser al Sónar de Dia, on el divendres ja es van veure llargues cues per accedir a alguns escenaris i fins i tot per sortir del recinte i anar cap al Sónar de Nit. Enguany els concerts diürns a la Fira de Montjuïc s’allargaven fins a les 23 h solapant-se amb els de la Fira de l'Hospitalet, on les actuacions dels caps de cartell començaven a les 22 h. Un desplaçament porta a porta que, com sempre, l’organització va facilitar amb encert amb un servei d’autobús, i on a més aquest any també es podia accedir amb Metro.
 
Canvi de dates i explosiu juliol festivaler 2019
La notícia sorpenent va ser la de les dates del proper Sónar 2019, que passarà a celebrar-se excepcionalment del 18 al 20 de juliol. El motiu del canvi de dates habitual –que es reprendrà el 2020 de nou al juny– és que a meitat de juny Barcelona acollirà del 20 al 26 de juny la fira itinerant ITMA, la més important del sector de la maquinària i l'equipament tèxtil, que preveu més de 100.000 assistents. La coincidència farà que el mes de juliol del 2019 hi hagi una saturació de grans cites musicals a Catalunya, ja que una semana abans es preveu la reencarnació del Doctor Music a Escalarre, situat entre les mateixes previsions del Vida, el Cruïlla, el Canet Rock, etc.
 
Els propers mesos les rèpliques del Sónar es viuran a Buenos Aires (16 novembre), Bogotà (17 de novembre), Istambul (8 i 9 de març del 2019), Hong Kong (13 d’abril de 2019) i Reykjavic (25, 26 i 27 d’abril del 2019). I a partir d’aquest dilluns 18 de juny ja es podran adquirir els primers abonaments del Sónar 2019 a 119 euros.

Ambient del Sónar de Dia. Foto: Xavier Mercadé

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Sónar, crònica, festivals, Sónar 2018, electrònica, Barcelona

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.