Actualitat

​La cultura catalana es presenta als EUA

Catalunya és un dels països convidats de l’Smithsonian Folklife Festival

El president de la Generalitat de Catalunya Quim Torra inaugurarà la mostra

| 27/06/2018 a les 15:00h

Maria Arnal i Marcel Bagés són un dels grups que actuen a Washington
Maria Arnal i Marcel Bagés són un dels grups que actuen a Washington | Arxiu de l'artista

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, intervindrà avui a la inauguració de l’Smithsonian Folklife Festival, on Catalunya és una de les cultures convidades. Amb Torra també han viatjat els Estats Units la consellera de Cultura, Laura Borràs; la directora general de Cultura Popular, Àngels Blasco, i el director artístic Fira Mediterrània de Manresa, David Ibáñez.

L’Smithsonian Folklife Festival és un una mostra de referència mundial en l’àmbit de la cultura popular. Se celebra des del 1967 a Washington DC i cada any centra la seva atenció en una o dues cultures diferents. El 2014 va estar dedicada a la Xina i a Kenya, el 2015 al Perú, i el 2016 al País Basc i a Califòrnia. L’any 2017 es va dedicar a la celebració dels 50 anys del festival. L’edició del 2018 està dedicada a Catalunya i a Armènia. 

Blasco té clar com s’ha d’aprofitar la presència a l’Smithsonian: "Aquest festival té una llarga trajectòria de 51 anys. Serem 15 dies en un aparador impressionant, perquè per aquí hi passen centenars de milers de persones que venen a Washington. És un festival que posa en relleu les singularitats de cadascuna de les cultures que exposa. Nosaltres hem vingut a explicar com és Catalunya a través de la cultura i a través d’un fet molt singular que és l’associacionisme cultural. Associant-nos hem pogut construir una col·lectivitat d’expressió cultural. Esperem que el festival ens doni a conèixer. La manera de ser dels catalans és força singular perquè fem la festa a les places, a les rambles, als carrers… Altres cultures marquen el fet cultural en la individualitat, nosaltres no.".

El 1971 el segell Folkways, associat a la Fundació Smithsonian, va publicar el disc Catalonia protest songs, de Raimon. Cal saber si, 47 anys després, es farà alguna acció similar. “No tenim res projectat perquè estem a l’expectativa del que passi aquests dies de festival. Pretenem que a la llarga trobarem vies de comunicació que ens permetin establir ponts amb altres països. Si això confluirà a fer nous discos com en el cas de Raimon, no ho sabem dir, encara. Potser les col·laboracions d’avui prenen nous formats”, diu Àngels Blasco.

El dia abans de la inauguració del festival diversos mitjans han denunciat ingerències del govern espanyol, sobretot a partir de l’octubre passat. Segons aquests mitjans, fins i tot es va amenaçar de vetar la presència catalana al festival. Blasco treu importància a l’assumpte: “No ens consta, l’organització és de la fundació Smithsonian i nosaltres ens relacionem directament amb ells. No hem rebut cap pressió del govern espanyol. Sabem que vindran a la inauguració i que parlaran. Però no hi ha d’haver cap problema, com tampoc no hi va ser fa dos anys amb el País Basc”.

Entre les actuacions musicals projectades aquests dies a Washington hi ha Les Anxovetes, la Cobla dels Sons Essencials, Alidé Sans i Maria Arnal i Marcel Bagés, tot i que la programació és força més extensa.

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, Smithsonian, EUA, Smithsonian Folklife Festival

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.