crònica

La revolució d'alegria del Clownia 2018

La cinquena edició del Clownia ha portat els concerts de grups com Els Catarres, Auxili, Amparanoia o The Cat Empire

Les reivindicacions a favor de la llibertat dels presos polítics i exiliats han estat un dels eixos del festival

| 02/07/2018 a les 10:00h

Clownia Festival 2018
Clownia Festival 2018 | Xavier Mercadé
La ciutat on tot està per fer, el paradís dels pallassos, dels músics i dels somiadors. El festival Clownia va inundar de màgia i concerts les carpes de circ de Sant Joan de les Abadesses amb un cartell digne d'aniversari. La ciutat somiada dels Txarango es va convertir en realitat fa exactament cinc anys, i és per això que els convidats d'enguany es van combinar entre bandes de renom catalanes com Els Catarres o Doctor Prats i grups de caire internacional com els desitjadíssims australians The Cat Empire per fer bufar les espelmes de la seva primera mitja dècada. 
 

Clownia Festival 2018. Foto: Xavier Mercadé


Cares pintades, tallers de circ o espais d'experimentació sensorial per als més petits van fer contagiar de somriures el nombrós públic familiar que va assistir durant els tres dies de diversió destinats a una forquilla de generacions que anava des de joves amants del mestissatge fins a famílies a l'última dels hits més transversals. Els concerts de La Mulata, Sabor de Gràcia, El Diluvi i Marinah van ser el preludi d'una nit d'infart que va arribar acompanyada del circ i teatre de Máximo Óptimo i Pam i Peu.

D'entre totes els actuacions, però, i complint totes els expectatives, el directe més esperat per grans i petits va ser el de Txarango. Amb un nombre de convidats que no es podrien comptar amb els dits de les dues mans, la banda amfitriona va oferir un concert amb la companyia d'artistes com Doctor Prats, GertrudisCompanyia Elèctrica Dharma, Andrea Motis, el cor Cantabile, l'exintegrant de Txarango Marcel Lázara amb la seva nova companya musical Júlia Arrey i els incansables Gossos.

La revolució de l'alegria, però, no es va quedar al pla de l'inaccessible: les reivindicacions polítiques a favor de la llibertat dels presos i exiliats polítics, així com de la llibertat d'expressió (pel raper Valtonyc que havia de participar al festival) també hi van ser presents. La utopia va guanyar en aquest concert a la realitat amb l'arribada del sirià Ahmed Mohamad i la seva família, que els membres de Txarango van conèixer a un camp de refugiats de Grècia i que després de fugir de fronteres han arribat fins a l'escenari de la ciutat de les il·lusions. "Clownia 1, Europa 0", va cridar Alguer MiquelXavi Sarrià, Roba Estesa, Doctor Prats i Bazzookas van ser els encarregats de completar la nit de divendres 29 de juny amb més paraules llibertàries i crides feministes i LGTBI+. 

 

Clownia Festival 2018. Foto: Xavier Mercadé

 
De la segona jornada que va despertar al peu de la Ruta del Ferro, Ovidi4 van descarregar la ràbia contra la situació política actual: poesia, copa i cigarreta en mà. Ovidi Montllor, Vicent Andrés Estellés i Maria Mercè Marçal n'han estat alguns dels poetes i referents homenatjats. Marcel Lázara i Júlia Arrey, Fané Solamente, Rolando Rondinelli i l'espectacle de clown de Guillem Albà i La Marabunta van encendre la traca final d'una nit d'altaveus i malucs desencaixats que va tenir els petits del festival en vetlla fins ben passades les actuacions d'Amparanoia, Auxili i Els Catarres, un dels grups predilectes del públic més jove. The Cat Empire, per això, van ser el grup internacional que més va revolucionar l'escenari del Clownia. Els australians van vessar festa per tots els seus instruments i l'eclèctic so dels de Melbourne va emmarcar el directe com uns dels punts àlgids de la nit de dissabte. Els colombians Doctor Krápula i els de la ciutat argentina de Córdoba Los Caligaris no es van quedar curts i van donar al Clownia 2018 la seva versió més internacional.
 

Clownia Festival 2018. Foto: Xavier Mercadé

 
La música també és consciència
El Clownia no només va albergar actuacions musicals, sinó que també va reflexionar al voltant de temàtiques de caire social a l'Espai Consciència. Algunes de les xerrades i tallers que s'hi van realitzar van parlat de racisme (amb SOS Racisme), de la posició de les dones al sector de la cultura (amb Natza Farré, Marinah, Elisabet Casanoves, Estel Solé i Iris Serrano) o sobre el paper de la cultura en temps de guerra, amb Iván Prado de Pallasos en Rebeldía, Sergi Espinosa, Alguer Miquel i Amparo Sánchez.
Especial: Concerts
Arxivat a: Enderrock, crònica, The Cat Empire, Txarango, Els Catarres, Auxili, Clownia, Doctor Prats, Clownia 2018, festivals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.