Reportatge

Dotze llocs estranys on gravar discos i cançons

Pous, fàbriques de paracaigudes, ermites o barraques han estat espais escollits per enregistrar discos i cançons

| 03/07/2018 a les 19:29h

Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach
Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach

Estudis autosostenibles, ermites, furgonetes, bungalows o antigues fàbriques de paracaigudes. Sovint els músics busquen una sonoritat concreta, i fugen dels estudis (tant els professionals com els domèstics) per anar a gravar en paratges únics. Repassem deu estudis de gravació poc convencionals on s'han enregistrat cançons i discos que han quedat en moltes memòries.

Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach
Conegudes com Les Isabeles. L'any 2016 aquest duet format per veu i guitarra va enregistrar diverses cançons en diferents espais amb una acústica especial. Entre els paratges als quals van anar a parar hi trobem les Coves de Salnitre, o una antiga fàbrica de paracaigudes de Premià de Mar. També hi van immortalizar el videoclip de la cançó "Monotonía":

Pau Riba

Diversos racons de Formentera van ser els protagonistes de l'enregistrament del disc Jo, la donya i el gripau (Edigsa, 1971) de Pau Riba. Amb un equip portàtil alimentat per bateries va aprofitar sons naturals com la ressonància natural d'un pou o el murmuri de les abelles per enregistrar el disc.


Pares
De sota els pins (Temps Record, 2016) viu i respira naturalesa. Ho fa en un doble sentit, primer perquè gran part de les cançons de Pares es van compondre durant l'estada a un refugi al Montsant. I segon, perquè l'enregistrament es va fer a l'estudi autosostenible Mi Casa Teléfono Records, de Vilanova i la Geltrú, que funciona exclusivament amb energia solar.

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries + Pep Gimeno 'Botifarra'
La barraca (DiscMedi, 2011) és el nom del disc que van enregistrar conjuntament els Quicos i Botifarra ara fa set anys. Un treball conjunt entre els ebrencs i el músic xativí que va ser enregistrat en una barraca del Delta, habilitada per a l'ocasió i reconvertida en estudi de gravació.


 

Glissando*
L'Ermita de Sant Sebastià de Montmajor (Caldes de Montbui) va ser l'espai escollit per gravar Ermites, cançons i com somiar en meteorits roses (DiscMedi, 2011), un disc amb el qual els pioners del pop català Glissando* homenatjaven els grups que els havien influenciat a través d'una quinzena de versions.

Bedroom
La casa dins la casa (Foehn Records, 2008) és un disc enregistrat a la primavera en un bungalow del càmping Cala Llevadó, a Tossa de Mar. La banda encapçalada per Albert Aromir presentava així el primer disc de Bedroom.

Bikimel
Farrera: Can-Sons D. O. (Temps Record / Carrera Contínua, 2013) és un disc sorgit d'una estada de la cantautora al Centre d'Art i Natura de Farrera. Allà Bikimel no només hi va compondre totes les cançons, sinó que també hi va enregistrar els sons de la natura i converses que fan de banda sonora a les cançons. És el mateix paratge on amb les col·laboracions de Lucas Suárez (guitarres), Joan Motera (baix), Ramon Prats (bateria) i Noemi Jean (percussions) –i el suport tècnic de Tomàs Robisco– va enregistrar un concert acústic enmig del bosc, i un duet amb Roger Mas a l'església del poble.


 

El Petit de Cal Eril
(Bankrobber, 2018), el darrer disc de Joan Pons, es va plantejar com una trilogia, i cadascun dels capítols es va enregistrar en un context diferent. El primer dels tres capítols es va gestar en una casa de palla, al Mas Franch de Sant Feliu de Pallerols, a la Garrotxa.

Xebi SF
Duermevela (Doneu-li Records, 2014) és un disc de carretera: el que va ser cantant i guitarrista del grup Sàvats va debutar en solitari enregistrant el disc en un tour de dinou dies arreu de la península Ibèrica. La seva furgoneta va acollir els enregistraments, fets al llarg dels 4.000 quilòmetres que va recórrer i amb la col·laboració d'una dotzena d'artistes que va anar convidant pel camí.


 

Lídia Pujol
Iter Luminis. Un camí orientat (Satélite K, 2017) és un disc que neix després que Lídia Pujol recorregués entre el 2010 i el 2017 desenes d'espais sagrats d'arreu de Catalunya, amb la voluntat de representar artísticament el desig de la qualitat humana amb la implicació de la gent del territori. El Casal La Salle de Veciana o el Santuari de Núria són alguns dels racons escollits.


 

Est Oest
A Cal Pau Recordings (Sant Pere Molanta) hi tenen un pou. Allà dins no s'hi han enregistrat discos sencers, però sí que s'hi han acabat enregistrant algunes bateries. Un dels grups que ho han fet ha estat Est Oest, a l'enregistrament del seu darrer treball, El gir (Right Here Right Now, 2018).

L'Home Invent
Projecte musical de Fran Delgado, músic de Montcada i Reixac que ha engegat un projecte titulat #GiraInventada en què enregistra cançons (i vídeos) en diversos espais, entre els quals un lavabo (rebatejat com la "Sala del Tron"), un traster o un terrat.

Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, El Petit de Cal Eril, Bikimel, Bedroom, Glissando, Pares, Pau Riba, Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach, gravació, discos, reportatge, Xebi SF, Lídia Pujol, Est Oest, L'Home Invent, llistes

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.