actualitat

La llibertat és saber que, passi el que passi, sempre ens quedarà una cançó

L'acte institucional de la Diada 2018 va incloure les actuacions de Lluís Llach, Roger Mas, Paula Valls i Judit Neddermann

La nit de l'11 de setembre va omplir el passeig de Lluís Companys amb els concerts de Zoo i Macaco

Festa per la Llibertat 2018 a l'Arc de Triomf de Barcelona

Les cançons de la Diada

| 12/09/2018 a les 13:20h

Zoo durant els concerts de la Diada 2018 a l'Arc de Triomf
Zoo durant els concerts de la Diada 2018 a l'Arc de Triomf | Xavier Mercadé
La reivindicació política de la Diada 2018 també va tenir banda sonora. Durant l'acte institucional de l'11 de setembre d'enguany, que va tenir lloc al Born Centre de Cultura i Memòria i a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, nombrosos artistes i grups catalans van interpretar temes del seu repertori per commemorar la data i recordar els presos polítics i exiliats.



Les actuacions musicals van començar amb la rebuda de la Flama del Canigó per part del president de la Generalitat, Quim Torra, i del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent. "Ens en sortirem" d'Obeses va ser la cançó interpretada per al trasllat de la flama fins al Born Centre de Cultura i Memòria, que aquest 2018 cremava per "tornar la llum a les institucions que s'han vist a les fosques per l'aplicació de l'article 155". Per a la hissada de la senyera a l'esplanada del Born, el Cor Jove de l'Orfeó Català va interpretar "El cant de la senyera" en un dels moments més solemnes de la jornada. 

Després del recorregut de la Flama del Canigó fins a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, que el president de la Generalitat va entregar a les filles de Quim Forn i Jordi Turull, al nebot de Jordi Cuixart i al nét del filòleg Pompeu Fabra (de qui enguany se celebra el 150è aniversari), el Cor Jove de l'Orfeó Català i músics de la GIOrquestra van acompanyar la projecció de manuscrits de Carme Forcadell, Josep Rull, Oriol Junqueras i Jordi Cuixart. Aquest últim definia la llibertat amb la frase: "És saber que, passi el que passi, sempre ens quedarà una cançó". 

Lluís Llach es va unir a la commemoració amb "Cançó d'amor a la llibertat" amb la ballarina Marta Carrasco, que encarnava la figura de la llibertat representant "una dona encadenada que ens està esperant". Tot seguit van ser Roger Mas i Paula Valls els artistes responsables de posar veu a la musicació de les "Corrandes d'exili" de Pere Quart. Recordant les imatges de veus exiliades com Meritxell Serret, Toni Comín i Anna Gabriel, i amb els textos d'empresonats com Jordi Sànchez, Jordi Turull, Dolors Bassa, Raül Romeva i Quim Forn, Judit Neddermann va entonar "No volem més cops", del seu últim disc, Nua (Satélite K, 2018), amb gravacions de les actuacions policials de l'1-O projectades a la façana del Palau de la Generalitat. 

Les veus de Clara Ponsatí, Lluís Puig, Marta Rovira i Carles Puigdemont donaven la benvinguda al tema "Agafant l'horitzó" de Txarango, en el qual van participar diversos artistes catalans com Els Catarres, Gemma Humet, Les Kol·lontai, Buhos, Suu, Animal, Caïm Riba, Doctor Prats, Joan Dausà, Pablo Hasél i el raper mallorquí Valtonyc, també exiliat. L'himne català, "Els Segadors", posava el punt final a l'emotiu acte institucional d'enguany. 

Arc de Triomf festiu
Durant l'11 de setembre el passeig Lluís Companys va omplir-se d'un aire festiu amb concerts com els de Landry el Rumbero i Dàmaris Gelabert al llarg del matí i de les Balkan Paradise Orchestra a la tarda. Els valencians Zoo i Macaco van ser els grups que van acabar de posar la música i la festa a la Diada 2018. 
 

Balkan Paradise Orchestra a la Diada 2018. Foto: Xavier Mercadé

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Dàmaris Gelabert, Balkan Paradise Orchestra, actualitat, llibertat, Lluís Llach, Judit Nedermann, Paula Valls, Roger Mas, Txarango, Zoo, Macaco, Diada 2018, 11S, crònica

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.