Festivals

Circuit Folc 2021

| 04/10/2018 a les 12:30h

Imatge il·lustrativa
La tardor és sinònim de Circuit Folc, que d’ençà del 2006 porta la música tradicional a les sales catalanes. Sis propostes i una quinzena de concerts amb sons d’arrel mediterrània mostren la vitalitat i la varietat d’un cicle que en la setzena edició aposta per una nova generació d’artistes amb El Pony Pisador, Laura Esparza i Carlos Esteban, Clara Fiol i Joan Vallbona, Cati Plana i Pau Puig, La Gravetat de Coulomb i Ballaveu, amb tots els colors del folk català.

BALLAVEU
 

El duet de Monistrol de Montserrat format per Patri García a la veu i percussions tradicionals i Xavier Rota a la guitarra i veu explora el cançoner tradicional i popular català, de nord a sud i d’est a oest, amb balls plans del Pallars, jotes de l’Ebre, havaneres de l’Empordà... sense oblidar els balls de parella que han omplert places i envelats arreu del país. Una interessant proposta amb la veu com a únic instrument melòdic. El duet ha viatjat per diversos festivals europeus i també ha format part, amb el ball i les veus, del gran projecte Fok (Satélite K, 2017) de l’acordionista basc Kepa Junkera.
 
  • 16 d'octubre - Celrà
  • 24 d'octubre - Capsa de la Música de Tarragona
  • 5 de desembre - Teatre Comtal de Ripoll

CATI PLANA I PAU PUIG
 

L’acordionista empordanesa Cati Plana i el dolçainer castellonenc Pau Puig presenten Tretze vares (Segell Microscopi, 2020), un treball que aborda diferents gèneres tradicionals dels Països Catalans: rumba, jota, fandango, havanera... El duet ha anat polint i donant forma a un ampli repertori de jotes, boleros, rumbes, sardanes, fandangos, valsos i havaneres, entre altres estils. Amb arranjaments gairebé minimalistes i de folk de cambra, Plana i Puig exploren i experimenten a partir de les peces tradicionals anònimes interpretades amb elegància.
 
  • 31 d'octubre - Capsa de la Música de Tarragona
  • 5 de desembre - Teatre Comtal de Ripoll
  • 18 de desembre - Centre Cívic de Riudaura

CLARA FIOL I JOAN VALLBONA
 

El duet balear Clara Fiol i Joan Vallbona passeja des del 2017 una proposta de nivell que fusiona la música i les paraules. Les sonoritats elèctriques de la guitarra de Vallbona es complementen amb els cants tradicionals de la veu de Fiol. Després de Silueta (Ona Musicat, 2018), un primer treball amb cançons pròpies que beuen del pop, el jazz i la música d’arrel, en aquest cas presenten Petiteses, un clam a la senzillesa a través de les composicions originals i també algunes versions.
 
  • 5 de novembre - Casa de Cultura de Girona
  • 6 de novembre - Celrà
  • 7 de novembre - Barcelona

LA GRAVETAT DE COULOMB
 

El trio integrat per Pau Benítez, Blai Casals i Manu Sabaté homenatja els gèneres de ball de la plaça i l’envelat. Es tracta d’un concert original que combina la tradició i la innovació amb els sons tradicionals d’instruments com el flabiol i l’acordió diatònic, a més del clarinet baix, i que incorpora també elements de percussió, pedals i noves harmonies. Els pasdobles, els balls plans, els boleros o les rumbes prenen el protagonisme amb un so cuidat i cru que reivindica l’essència del que ballaven els nostres avis.
 
  • 31 d'octubre - Plaça Gambeta de Riudaura
  • 18 de novembre - Casa de Cultura de Girona

LAURA ESPARZA I CARLOS ESTEBAN
 

La proposta dels valencians Laura Esparza i Carlos Esteban, premiada a la tretzena edició del Concurs Sons de la Mediterrània, reflecteix força i sensibilitat a parts iguals. El seu estil, íntim i personal amb pinzellades de pop i electrònica, a més de melodies tradicionals, es podrà apreciar al seu segon disc, Espais (Primavera d’Hivern, 2021), que el duet valencià estrenarà en directe al Circuit Folc. El treball és la continuació lògica del camí que ja van iniciar amb el seu debut discogràfic, Mare natura (La Fera CC, 2020), i mostra una clara evolució experimental, amb dosis creixents de bases electròniques, però mantenint l’essència mediterrània, les lletres emocionals i el format de cançons amb tornades pop i elements orgànics i ètnics. El seu nou repertori continua connectant la natura exterior amb l’ànim interior, però passa a explorar també altres espais simbòlics sense perdre la seva actitud reivindicativa.
 
  • 15 d'octubre - Fira Mediterrània de Manresa 
  • 19 de novembre - Casa de Cultura de Girona
 
EL PONY PISADOR
 

La banda barcelonina El Pony Pisador s’acosta a les músiques tradicionals d’arreu del món –des dels sea shanties dels vaixells que solcaven els oceans sota bandera britànica fins als cants guturals de les estepes de Tuva– amb un estil viu i desenfadat. El quintet es caracteritza a més pel sentit de l’humor que desprenen tant les seves cançons com els directes, tot un espectacle imprevisible. Amants del gènere tradicional celta i de les tonades marineres, el grup s’atansa a aquests sons i altres d’indrets diversos als seus dos darrers treballs discogràfics, Jaja salu2 i It’s Never Too Late for Sea Shanties (Guspira Records, 2021), que presentaran al Circuit Folc.
 
  • 15 d'octubre - Fira Mediterrània de Manresa
  • 21 de novembre - Capsa de la Música de Tarragona
  • 4 de febrer - Centre Artesà Tradicionàrius
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Circuit Folc, festivals