Entrevista

Neo Sala: «La reencarnació del Doctor Music Festival té un punt d’energia quàntica»

El promotor musical trempolí impulsa de nou el festival que fa vint anys el va dur a la ruïna

| 06/10/2018 a les 10:00h

Neo Sala
Neo Sala | Xavier Mercadé
Considerat un dels promotors europeus més rellevants de tots els temps, Neo Sala (Tremp, 1962) és el Leo Messi de la indústria musical a Catalunya. Als catorze anys venia entrades als companys de classe per anar a audicions i concerts a l’Escola Claret de Barcelona, i als vint va fundar la reputada empresa Doctor Music. Tina Turner (1987), Michael Jackson (1988) i Paul McCartney (1989) van ser els primers que van confiar en ell per organitzar les seves gires per l’Estat espanyol, i va esdevenir pioner dels concerts a grans estadis i els festivals massius. Vint anys després d’haver-se arruïnat amb el mític Doctor Music Festival, tornarà l’estiu del 2019 al Pallars per viure la reencarnació d’un somni de joventut i desconnectar. Lluís Gendrau i Xavier Mercadé parlen amb ell sobre la nova edició del Doctor Music Festival.

D'on prové la idea de tornar a muntar el Doctor Music Festival? 
Neo Sala: Hi ha dues coses que ho han impulsat. Una és el bon record, per a tots va ser una experiència molt bonica i ens feia gràcia tornar-ho a fer amb la gent de Pallars, que en té moltes ganes. I l’altra és que el festival s’ha reconegut com a pioner. En aquell moment la gent no ho entenia, deien que hi havia barreja de grups, sense una línia clara. Un sector de la premsa ens va etiquetar de ‘no cult’. Vist amb perspectiva estem contents d’haver-ho fet, tot i que ho vam passar molt malament.

Quan vas decidir que hi tornaries? Perquè sempre havies dit que seria molt difícil.
El 2016 ho vaig plantejar a la gent propera de Doctor Music, i als alcaldes de la comarca. Em feia il·lusió repetir-ho amb més suport i veient les coses més clares. A més, hi ha una cultura de festivals molt potent que abans no existia. La quantitat de gent que va a festivals és bestial. La preocupació més gran no és si omplirem, que això està assegurat, cal saber si omplint sortiran els números.

Com serà el Doctor Music 2019?
No entrarem en la cursa dels festivals a veure qui té més actuacions o més escenaris. Intentarem no solapar slots, perquè com a públic quants concerts pots veure en tres dies? Anant una mica de cul, un vint per cent? Un festival ha de tenir una oferta diversa, però no pot ser que la gent només pugui anar a un deu per cent dels bolos, és absurd. Generes sensació d’insatisfacció al públic perquè no ho pot veure tot. Volem fer un Doctor Music Festival amb una oferta relaxada i harmònica, no una carrera de bojos per veure qui fa més xous.
 

Neo Sala Foto: Xavier Mercadé


Quants artistes actuaran al DMF 2019?
Hi haurà al voltant de setanta o vuitanta actuacions. Encara no tenim tancada la programació final. La previsió és que a final d’octubre o a principi de novembre en començarem a anunciar els noms.

Hi haurà grans estrelles i grups catalans?
Un festivals d’aquestes característiques ha de tenir grans noms, i per descomptat artistes per descobrir. Hi haurà grups que preguntaràs, i aquest qui collons és? I també gent del país. Repetirem la mateixa filosofia del primer Doctor Music Festival, noms importants, grups estrangers que no coneix ningú, i altres de catalans i de la resta de l’Estat.

Algun grup que es reuneixi per actuar al festival o alguna actuació inèdita?
Que jo sàpiga, no. Tant de bo. Però ara per ara no. El cartell seran artistes que estan en actiu.

Heu fet el ritual de les dotze llunes i parleu de la geometria sagrada del festival. El retorn té un punt d’esotèric o de màgic?
La reencarnació del Doctor Music Festival té un punt d’energia quàntica. Em sorprenia que havent passat vint anys la gent tingués un record tan fort de la història. Tinc un amic que es dedica a la geobiologia –que també em va ajudar a casa– a través de cants tel·lúrics, els corrents de les aigües i els camps energètics i radiofreqüències. Li vaig demanar que hi anés a fer un estudi, i em va confirmar que hi ha una energia molt especial. Si a les edicions originals l’energia va arribar a la gent de manera casual, ara el festival estarà pensat per aprofitar l’energia al màxim.
 

Neo Sala Foto: Xavier Mercadé


Què esperes que passi després del retorn del Doctor Music? Hi ha un excés de festivals?
Ens ho plantegem com una edició única. El 2020 no hi haurà festival. Farem aquesta edició i veurem com ha anat. Ens ho prendrem amb calma, i ja es veurà si es torna a fer i quan. El següent pot ser d’aquí a quatre anys o d’aquí a vint, el 2039. I això és molt poderós. Al Primavera Sound o al Madcool hi pots anar cada any, aquí només podràs anar-hi l’estiu que ve. El nostre estarà ple.

El mes de juliol passat la promotora alemanya Eventim us va comprar el 63% del capital a Doctor Music. La majoria de grans festivals i empreses promotores catalanes (Primavera Sound, Sónar, Gay & Co) han estat absorbides per capital estranger. Què està passant?
És conseqüència de la globalització. Al Primavera Sound i al Sónar hi han entrat grups amb fons d'inversió. El nostre cas és diferent, Eventim és una companyia promotora alemanya, la número dos en venda d’entrades, per darrere de TicTacTickets, que munta catorze festivals a Alemanya, Àustria, Itàlia, Holanda, i a partir d'ara a l'Estat espanyol. Ens ofereix sinergies i capacitat per fer ofertes globals a escala europea davant Live Nation, per exemple. És una operació que a més de diners ens aporta un valor a l’hora de treballar.

Amb aquesta entrada perd identitat el Doctor Music?
Ara per ara, no, tenim total autonomia. De moment no ho he notat, perquè no interfereixen en el dia a dia. Suposo que només ho faran si comencem a perdre-hi diners. És la manera que una altra corporació no ens pugui fer fora amb el dumping. Si algú somiava a fer-nos dumping ja s’ho pot treure del cap. Els alemanys tenen a borsa un capital per valor de quatre mil milions d’euros i no tenen dèficit. Live Nation té tres mil milions de deute. De manera que si ens fan dumping tenim fons per resistir el que calgui.

Pots llegir la continuació de l'entrevista de Lluís Gendrau i Xavier Mercadé al número d'octubre de la revista Enderrock.
 

Neo Sala Foto: Xavier Mercadé

Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Neo Sala, entrevista, Doctor Music Festival

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.